Jury en finalisten 2015
Young Captain AwardYoung Bilderberg Conferentie
Selectieprocedure en jurering

haakje Een deskundige jury, voorgezeten door de minister van Economische Zaken selecteert de kandidaten. De jurering verloopt in fasen. Kandidaten wordt dringend verzocht de data te reserveren!

 
22 aug 2016 | Sluitingstermijn nominatie kandidaten
Nomineren kan direct online via deze website. De kandidaten die zijn aangemeld moeten voor 22 augustus een uitgebreid curriculum vitae en letter of recommendation insturen. Op basis van deze documenten selecteert de jury maximaal tien kandidaten.
12 sep 2016 | Eerste gespreksronde
Met alle kandidaten op de 'long list' houdt de jury intensieve gesprekken. De jury wordt daarvoor opgedeeld in twee groepen. Beide groepen juryleden hebben een onderhoud van ongeveer een uur met de kandidaten. In de gesprekken vraagt de jury stevig door over onder meer hun ambities en prestaties, morele vraagstukken rondom leiderschap, Europese economische vraagstukken, visie op het gebied van duurzame bedrijfsvoering en de rol van de onderneming in internationaal maatschappelijk en economisch perspectief. Aan het eind van de dag komt de volledige jury bij elkaar om drie finalisten te kiezen. De jury motiveert haar keuze in een juryrapport. Alle kandidaten worden persoonlijk op de hoogte gesteld door een van de juryleden, over de uitslag en motieven voor de keuze of afwijzing. Daarbij krijgen ze ook feedback over hun optreden.
10 okt 2016 | Bekendmaking finalisten aan de pers
De namen van de finalisten worden bekendgemaakt in een persbericht. Daarin licht de jury haar motieven voor de keuze toe. Dagblad De Telegraaf schenkt hier traditioneel uitgebreid aandacht aan.
10 okt 2016 | Tweede en laatste gespreksronde, finalistendiner
Voor deze gespreksronde schrijven de drie finalisten een essay over enkele van tevoren vastgesteld vraagstukken, thema's of stellingen. De onderwerpen zijn ontleend aan de actualiteit en wisselen dus jaarlijks. Het essay is de input voor een gesprek van ca. 2 uur met de voltallige jury. De afgelopen jaren gingen de gesprekken onder meer over vergrijzing, opkomende markten, wereldvoedselproductie en Europese economische politiek. Deze sessie heeft het karakter van een debat op niveau, zodat de kandidaat de kans heeft zich optimaal te profileren.
Gedrurende de dag worden gefilmde portrtetten van de kandidaten gemaakt, die later op de website van de Young Captain Award worden gepubliceerd. 
Na afloop van de sessies kiest de jury de nieuwe Young Captain. De uitslag blijft geheim, ook voor de finalisten, tot de uitreiking van de Award. 

De partners van de Young Captain Award bieden de drie finalisten en de juryleden traditiegetrouw een diner aan in restaurant de Kromme Dissel.
21 nov 2016 | Uitreiking Young Captain Award 2016
De winnaar en de uitreiking van de Award wordt gedaan namens de Minister van Economische Zaken, de heer Henk Kamp tijdens een feestelijk diner op Paleis het Loo te Apeldoorn in aanwezigheid van 120 prominenten vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in Nederland. De presentatie van de avond is in handen van Tom van 't Hek, radio presentator en journalist. De heer Eelco Hoekstra, CEO Vopak, is keynote speaker.  

De jury over de Young Captain Award
Juryleden
voorzitter Henk Kamp
Voorzitter jury (m.i.v. 2013)
Henk Kamp, minister van Economische Zaken

Cees ' t Hart, vice voorzitter
Cees ' t Hart, vice voorzitter
CEO Carlsberg Group en Commissaris KLM

linkedin
Rob Fijneman
Rob Fijneman
Bestuur KPMG N.V, verantwoordelijk voor Advisory & HR en professor IT Auditing Tilburg University en Tias School of Business and Society.

linkedin
Bert de Groot
Bert de Groot
Bijzonder Hoogleraar Governance en Strategisch Investeringsbeleid aan de Erasmus School of Economics van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

linkedin
Guido Landheer
Guido Landheer
Plv. directeur-generaal Buitenlands Economische Betrekkingen, Ministerie Buitenlandse Zaken

linkedin
Marjan Oudeman
Marjan Oudeman
Voorzitter College van Bestuur Rijksuniversiteit Utrecht.

linkedin
Alexandra Schaapveld
Alexandra Schaapveld
Lid Raad van Commissarissen van enkele beursgenoteerde vennootschappen. Voorheen Directeur Generaal ABNAMRO.

linkedin
Jeroen van Seeters
Jeroen van Seeters
Strategy Director Europe Hil+Knowlton Strategies

linkedin
Corinne Vigreux
Corinne Vigreux
co-founder of TomTom and Managing Director of the consumer business.  o.m. voorzitter van de Conseiller du Commerce extérieur de la France (CCEF)  en lid van de Raad van Toezicht van de Franse Kamer van Koophandel

linkedin
Berndt Kodden
Aukje Doornbos
Young Captain 2015,
Senior advisor to Board, Royal DSM

linkedin