Jurering

Een deskundige jury, voorgezeten door de minister van Economische Zaken selecteert de kandidaten. De jurering verloopt in fasen. Kandidaten wordt dringend verzocht de data te reserveren!

Jury en genomineerden 2017

Jury en genomineerden 2017

Juryleden

Henk Kamp

Henk Kamp,
Voorzitter jury (m.i.v. 2013)
Minister van Economische Zaken

Cees ' t Hart
linkedin

Cees ' t Hart
Vice voorzitter
CEO Carlsberg Group en Commissaris KLM

Rob Fijneman
linkedin

Rob Fijneman
Bestuur KPMG N.V, verantwoordelijk voor Advisory & HR en professor IT Auditing Tilburg University en Tias School of Business and Society.


'Young Captains en finalisten vormen de voorhoede van een nieuwe generatie topmensen in het bedrijfsleven die zakelijke resultaten en maatschappelijk bewustzijn op het allerhoogste niveau combineert.'
Henk Kamp, juryvoorzitter miv nov. 2012, Minister van Economische Zaken
Bert de Groot
linkedin

Bert de Groot
Bijzonder Hoogleraar Governance en Strategisch Investeringsbeleid aan de Erasmus School of Economics van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Guido Landheer
linkedin

Guido Landheer
Plv. directeur-generaal Buitenlands Economische Betrekkingen, Ministerie Buitenlandse Zaken


Marjan Oudeman
linkedin

Marjan Oudeman
(tot 1 juli j.l.) Voorzitter College van Bestuur Rijksuniversiteit Utrecht.


'Een goede Young Captain is authentiek en vertrouwt op eigen leiderschap, kijkt verder dan de neus lang is en laat zich niet beperken tot de directe verantwoordelijkheden'
Maxime Verhagen, juryvoorzitter 2010 - 2012, oud-minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
Alexandra Schaapveld
linkedin

Alexandra Schaapveld
Lid Raad van Commissarissen van enkele beursgenoteerde vennootschappen. Voorheen Directeur Generaal ABNAMRO.

Frans Blom
linkedin

Frans Blom
Chairman BCG The Netherlands


Corinne Vigreux
linkedin

Corinne Vigreux
co-founder of TomTom and Managing Director of the consumer business. o.m. voorzitter van de Conseiller du Commerce extérieur de la France (CCEF) . en lid van de Raad van Toezicht van de Franse Kamer van Koophandel


'De tijd dat ceo's vooral macho- en popsterrengedrag vertoonden ligt gelukkig achter ons. Goede topbestuurders vinden de juiste balans tussen people, profit en planet'
Frank Heemskerk, ex-staatssecertaris van Economische Zaken, juryvoorzitter 2009
Maarten Meijs
linkedin

Maarten Meijs
Young Captain 2016,
Managing Director Talpa Global, Talpa Media


'Jonge leiders met visie en doorzettingsvermogen, die inspireren en hun nek durven uitsteken. Met creatieve ideeën én kennis van zaken. Die dromen durven waar te maken, van henzelf en van anderen. Naar die mensen zijn wij op zoek'
Karien van Gennip, voorzitter jury 2007, oud-staatssecretaris economische zaken

20 jul 2017

Sluitingstermijn nominatie kandidaten

Nomineren kan direct online via deze website. De kandidaten die zijn aangemeld moeten voor 20 juli een uitgebreid curriculum vitae en letter of recommendation insturen. Op basis van deze documenten selecteert de jury maximaal tien kandidaten.

nomineer nu

18 sep 2017

Eerste gespreksronde

Met alle kandidaten op de 'long list' houdt de jury intensieve gesprekken. De jury wordt daarvoor opgedeeld in twee groepen. Beide groepen juryleden hebben een onderhoud van ongeveer een uur met de kandidaten. In de gesprekken vraagt de jury stevig door over onder meer hun ambities en prestaties, morele vraagstukken rondom leiderschap, Europese economische vraagstukken, visie op het gebied van duurzame bedrijfsvoering en de rol van de onderneming in internationaal maatschappelijk en economisch perspectief. Aan het eind van de dag komt de volledige jury bij elkaar om drie finalisten te kiezen. De jury motiveert haar keuze in een juryrapport. Alle kandidaten worden persoonlijk op de hoogte gesteld door een van de juryleden, over de uitslag en motieven voor de keuze of afwijzing. Daarbij krijgen ze ook feedback over hun optreden.

18 okt 2017

Bekendmaking finalisten aan de pers

De namen van de finalisten worden bekendgemaakt in een persbericht. Daarin licht de jury haar motieven voor de keuze toe. Dagblad De Telegraaf schenkt hier traditioneel uitgebreid aandacht aan.

18 okt 2017

Tweede en laatste gespreksronde, finalistendiner

Voor deze gespreksronde schrijven de drie finalisten een essay over enkele van tevoren vastgesteld vraagstukken, thema's of stellingen. De onderwerpen zijn ontleend aan de actualiteit en wisselen dus jaarlijks. Het essay is de input voor een gesprek van ca. 2 uur met de voltallige jury. De afgelopen jaren gingen de gesprekken onder meer over vergrijzing, opkomende markten, wereldvoedselproductie en Europese economische politiek. Deze sessie heeft het karakter van een debat op niveau, zodat de kandidaat de kans heeft zich optimaal te profileren. Gedurende de dag worden gefilmde portretten van de kandidaten gemaakt, die later op de website van de Young Captain Award worden gepubliceerd. Na afloop van de sessies kiest de jury de nieuwe Young Captain. De uitslag blijft geheim, ook voor de finalisten, tot de uitreiking van de Award.

De partners van de Young Captain Award bieden de drie finalisten en de juryleden traditiegetrouw een diner aan in restaurant de Kromme Dissel.

13 nov 2017

Uitreiking Young Captain Award 2017

De winnaar en de uitreiking van de Award wordt gedaan namens de Minister van Economische Zaken, de heer Henk Kamp tijdens een feestelijk diner op Paleis het Loo te Apeldoorn in aanwezigheid van 120 prominenten vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in Nederland. De presentatie van de avond is in handen van Tom van 't Hek, radio presentator en journalist. De heer Eelco Hoekstra, CEO Vopak, is keynote speaker.

De jury over de Young Captain Award