Leider moet met de trein

Leider moet met de trein

28 november 2018

Overheid en bedrijfsleven staan veel te veel tegenover elkaar. Ieder leeft in zijn eigen bubbel. Beide partijen moeten meer samenwerken. Alleen samen kunnen zij de maatschappelijke problemen, zoals de CO2-uitstoot, oplossen.

Dit betoogde baas Merel van Vroonhoven van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tijdens de uitreiking van de Young Captain Award 2018 in het monumentale gebouw van Radio Kootwijk.

„Van een toekomstig leider verwacht ik dat hij niet in een geblindeerde auto naar de premier rijdt, maar de trein neemt zodat hij voeling heeft met de maatschappij.” Als voorbeeld van de verwijdering noemde de voormalig NS-bestuurster de discussie over de bonussen en de dividendbelasting. Ook pleitte zij ervoor dat jonge mensen uit het bedrijfsleven stage lopen bij de overheid en omgekeerd.

Jurylid Pim van der Velden, hoofd wholesale banking Nederland bij ING, vond dat Van Vroonhoven de tegenstellingen overdreef. „Er is best samenwerking, maar meer kan nooit kwaad.”

Winnaar van de Young Captain Award, Rogier Smeets, directeur Zuid-, West- en Centraal Oost-Europa bij Upfield, de voormalige margarinetak van Unilever, stelde in zijn speech dat een moderne leider risico’s moet durven nemen, moet geloven in transformatie en niet bang moet zijn fouten te maken. Hij sloot hiermee aan bij het betoog van Merel van Vroonhoven. Hij kreeg de prijs onder meer omdat hij zich ervoor sterk maakt dat alle margarines en andere producten van Upfield plantaardig zijn. Volgens hem zouden alle voedselbedrijven dat moeten doen, zodat de hele voedselketen plantaardig wordt. „Alleen zo kunnen wij de CO2-uitstoot verminderen.” Hij voegde eraan toe: „Eten
moet in de eerste plaats natuurlijk lekker zijn maar wat zou het mooi zijn als het ook gezond en milieuvriendelijk is.”

Apetrots kwam Conny Braams, directeur Unilever Benelux, de winnaar feliciteren. „Ik heb hem, toen hij nog bij ons werkte, voorgedragen.” Zij vertelde dat haar bedrijf ook al plantaardig bezig is. „Wij hebben net vegetarische rookworst op de markt gebracht.”

Juryvoorzitter Cees ’t Hart, topman van Carlsberg, liep tevreden rond. Hij verklapte dat zijn Deense bierbedrijf hoopt in Vietnam brouwer Habeco, waarin het al een belang heeft, helemaal over te nemen.

„Er moet nog hard aan worden gewerkt”, zei Nicole Boevé, partner bij Van der Laar & Co, een headhunter voor vrouwen, over het in haar ogen nog te geringe aantal dames in de top van het bedrijfsleven. „Voorlopig betekent het voor ons genoeg werk.”

Vlak bij haar stond prof. Bert de Groot, ook al een jurylid. De hoogleraar aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit temperde het optimisme over de economisch groei. „Ik verwacht dat die volgend jaar halveert. Er wordt minder geïnvesteerd en de consumentenbestedingen lopen terug.” Ook voorspelde hij dat de rente omhoog gaat en de aandelenkoersen omlaag.

Hij stond te praten met Titus Kramer, eigenaar van verzuimmanagementspecialist Capability. „Veel horecabedrijven en technische ondernemingen gaan failliet omdat ze geen personeel kunnen vinden”, waarschuwde hij. Ook constateerde hij onder jonge mensen, vooral vrouwen, een hoog ziekteverzuim. „Ze doen te veel, vooral naast hun werk. Dat is een onderschat probleem.”

De presentator van de avond, die werd opgeluisterd door de Nederlandse Reisopera, radioman en oud-hockeyer Tom van ’t Hek, had een mooie typering voor jonge managers, die vaak wars zijn van hiërarchie. „Je werkt niet onder hen, maar met hen.”


FOTO: ANKO STOFFELS
Winnaar Rogier Smeets tussen zijn voorganger Ronald Doesburg van Shell (l.) Merel van Vroonhoven en Cees ’t Hart.