X
Corinne Vigreux treedt toe tot jury Young Captain afbeelding 1
20 juni 2016
Corinne Vigreux treedt toe tot jury Young Captain
Corinne Vigreux, medeoprichter van TomTom en managing director van de consumer business, is toegetreden tot de jury van de Young Captain Award 2016.Vigreux (1964), francaise geboren in Lyon, is gedreven vanuit een passie voor sociale mobiliteit en technologie. En zij is het die TomTom heeft heeft ontwikkeld van een B2B software publisher bedrijf naar een wereldspeler in de B2C business.
Haar toetreden versterkt de jury haar pallet aan invalshoeken vanuit waar kandidaten worden beoordeeld en verzekert een blik vanuit een andere herkomst dan de Nederlandse.
X
Young Captain winnaars: van managers wordt iets anders verwacht; Geen geloof in Bokito stijl afbeelding 1
07 juni 2016
Young Captain winnaars: van managers wordt iets anders verwacht; Geen geloof in Bokito stijl
TELEGRAAF-Carriere
Rotterdam:04-06-16 • De nieuwe generatie topmanagers is merkbaar anders dan de vorige.
Wie de credo's van de elf winnaars van de prestigieuze Young Captain Award naast elkaar legt, ziet een opmars van karaktertrekken die te boek staan als vrouwelijk. Op kwaliteiten als luisteren en vragen stellen wordt tegenwoordig meer en meer nadruk gelegd.
Dat klopt, zeggen de laatste twee winnaars van de prijs voor veelbelovende leiders van de BV Nederland. Aukje Doornbos, senior advisor to the ceo bij chemieconcern DSM, won in 2015. "Leiders zijn niet zozeer minder mannelijk geworden", zegt ze. "Van managers worden tegenwoordig andere dingen verwacht dan vroeger. Hij of zij moet nog steeds een visie en strategie bepalen en besluitvaardig zijn, maar emotionele vaardigheden zijn net zo belangrijk geworden. Het is en-en. Dat verschuift binnen de hele maatschappij."

Berndt Kodden, managing director Branded Nederland bij zuivelreus FrieslandCampina en de Young Captain van 2014, ziet die verschuiving ook. "De baas krijgt zijn respect niet meer omdat hij nou eenmaal de baas is, of omdat hij alles het beste weet. Inhoudelijke veranderingen gaan dusdanig snel dat het onmogelijk is om alwetend te zijn. De jongere generatie weet veel meer van e-commerce, van sociale media." Koddens oplossing: zijn team coachen, in plaats van zelf willen meespelen. "De 'spelers', de mensen in mijn team, doen het met mijn mandaat veel beter dan ik zou kunnen. Het is een valkuil. Als ik me toch zelf inhoudelijk met zaken ga bemoeien, werkt dat alleen maar frustrerend en vertragend."

De werknemers van nu hebben niet alleen meer kennis dan hun managers, ze vinden ook andere dingen in hun carrière belangrijk.
Doornbos: "Targets zetten werkt niet meer bij iedereen, je moet de interne motivatie van medewerkers aanspreken. Dat hoeft geen geld te zijn, het zijn soms de fijne dingen die ze in het leven willen doen." Kodden vult aan: "In mijn tijd ging het, overdreven gezegd, om status en een leaseauto. Nu is het jongeren om ervaring en een hoger doel te doen."
Management teams binnen FrieslandCampina worden mede om die reden omgevormd tot faciliterende teams, vertelt Kodden. "Ik geloof zelf niet zo in die 'Bokito'- stijl, en bovendien lopen jonge mensen weg als ze de ruimte en verantwoordelijkheid niet krijgen. Ik op mijn beurt kan heel trots zijn als blijkt dat ik de juiste mensen heb geselecteerd, en ik ze goed zie presteren." Lachend: "Die instelling helpt ook als ik 's zaterdags naar de voetbalwedstrijden van mijn zoons kijk." Dat zelf langs de kant blijven staan heeft de zuivelmanager moeten leren. Doornbos heeft moeten leren "dat moeilijke besluiten er ook bij horen". Ze noemt een reorganisatie als voorbeeld. "Dat je een besluit neemt is in ieders belang, onduidelijkheid is voor niemand goed. En ofschoon ontslag voor een privépersoon heel ingrijpend en verdrietig is, is het voortbestaan van het bedrijf als geheel voor veel meer mensen belangrijk."
X
MEEDOEN aan de Young Captain Award: een unieke reis! afbeelding 1
26 mei 2016
MEEDOEN aan de Young Captain Award: een unieke reis!
Meedoen aan een verkiezing gaat vaak hand in hand met willen winnen. Maar er is meer dan winnen alleen. De reis er naar toe is vaak net zo interessant. Dit geldt zeker voor de Young Captain Award; De interviews, of beter gezegd, gesprekken met de jury in diverse samenstelling, halen kandidaten uit hun comfortzone en hun daagse business verantwoordelijkheden en taken. Zij nodigt de kandidaat uit verder te kijken, naar een verdere horizon van het bedrijf als onderdeel van een maatschappelijk veld en de (internationale) wereld om haar heen. Ook is de jury geinteresseerd in de authenticiteit van de persoon zelf: wie ben je, wat is jouw grote passie... Kortom: het gaat om meedoen en uitgedaagd worden. Misschien mogen we zeggen: na meedoen is je wereld voorgoed een beetje veranderd.
X
WIE WORDT YOUNG CAPTAIN 2016? Meld een kandidaat aan: http://www.youngcaptainaward.nl/nomineer.php afbeelding 1
24 mei 2016
WIE WORDT YOUNG CAPTAIN 2016? Meld een kandidaat aan: http://www.youngcaptainaward.nl/nomineer.php
De 12e editie van de Young Captain Award is van start gegaan: wie wordt de Young Captain 2016. Wie volgt Aukje Doornbos, DSM, en in haar huidige rol senior advisor aan de voorzitter van de raad van bestuur, op? Aukje heeft een interessant jaar achter de rug, waarin zij werd uitgenodigd als gast van bijzondere zakelijke netwerkbijeenkomsten, neemt zij deel aan een handelsmissie olv de minister van Buitenlandse Handel of de minister van Economische Zaken. Ook volgt zij het New Board Programma, een opleiding aan Nyenrode Business Universiteit, dat de deelnemers voorbereidt op het nemen van verantwoordelijkheid op het hoogste bestuursniveau, BoardRoom dynamics.
"Een boeiend jaar en unieke kansen om mij in de breedte te ontwikkelen" zegt Aukje Doornbos.
X
Young Captain luidt beursgong afbeelding 1
17 november 2015
Young Captain luidt beursgong
Aukje Doornbos, Senior Advisor van de CEO bij Royal DSM is de winnaar van de Young Captain Award 2015 en luidt de gong op Beursplein 5.
Voor het eerst in de elfjarige geschiedenis van de award stonden 3 vrouwelijke finalisten op het podium.
X
Online Special Telegraaf inzake Young Captain Award afbeelding 1
22 oktober 2015
Online Special Telegraaf inzake Young Captain Award
Sinds vandaag kunt u alles lezen over de Young Captain Award 2015 op de online Special van de Telegraaf op desktop en via de Telegraaf tablet app,met onder meer interessante interviews met professionals en de drie jonge vrouwen genomineerd voor de award.

http://www.telegraaf.nl/dft/specials/youngcaptainaward/index.jsp?id=23
X
Verkiezing Young Captain 2015 voor de 11e keer op rij. afbeelding 1
15 september 2015
Verkiezing Young Captain 2015 voor de 11e keer op rij.
De Young Captain Award wil een bijzonder soort leiderschapstalent zichtbaar maken.In de afgelopen 10 jaar is de prijs uitgegroeid tot een blauwdruk van een nieuwe generatie leiders van de BV Nederland. De prijs koppelt elk jaar letterlijk een nieuw gezicht aan de wens tot vernieuwend leiderschap in ons bedrijfsleven. En wat een talent heeft ons land, zo concludeerde vicevoorzitter Cees 't Hart, CEO Carlsberggroup na de eerste ronde jury gesprekken met de selectie van 8 beste kandidaten voorgedragen voor de Award 2015.
X
Young Bilderberg Conferentie 2016 afbeelding 1
15 september 2015
Young Bilderberg Conferentie 2016
Save the Date: Young Bilderberg Conferentie 2016
7 september 2016 in het Koetshuis van Nyenrode Business Universiteit te Breukelen! Wil je meedenken over opzet en inhoud, meld je aan op secretariaat@youngcaptainaward.nl
X
Young Captain Award 2015 afbeelding 1
15 september 2015
Young Captain Award 2015
De Young Captain Award verhuist naar Rotterdam. Na bijna 10 jaar de Award te hebben uitgereikt in het majestueuse Paleis het Loo te Apeldoorn, verhuist de Award. 16 November a.s. wordt de Award uitgereikt in het Paviljoen van Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam. Tijdens een zakelijk diner met uitzicht op de inspirerende tuin van het museum en de skyline van het ecomomisch hart van ons land, wordt de winnaar bekend gemaakt.
X
Young Bilderberg Conferentie 2015 en het thema Transitie afbeelding 1
15 september 2015
Young Bilderberg Conferentie 2015 en het thema Transitie
Boeiende gastsprekers, een volle zaal, volop interactie met de deelnemers waren de succesfactoren voor een 10e Conferentie 03-09 j.l. Ruim 100 zakelijk leiders uit het MKB, grootbedrijf, Corporate Nederland en de overheid zijn met elkaar in gesprek gegaan over het stellen van onhaalbare doelen om te komen tot transitie.
X
10 Jaar Young Captain Award afbeelding 1
03 december 2014
10 Jaar Young Captain Award
De Young Captain Award, de prijs voor toekomstige leiders van de BV Nederland, bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd! In het jubileum boek “Nieuwe Leiders van de BV Nederland” delen de negen jonge Captains of Industry hun ervaringen en inzichten over leiderschap. Wie zijn ze? Wat verbindt ze? Hoe kijken ze aan tegen hun werk en hun eigen leiderschap en dat van anderen en de Nederlandse politiek.

Nieuwsgierig: ga naar http://betterlifepublishers.nl/


Dit boek gaat over negen bijzondere mannen en vrouwen. Ze zijn werkzaam in allerlei verschillende bedrijven en organisaties, maar delen één kwaliteit: Ze wonnen allen een Young Captain Award, de prijs voor ‘toekomstige leiders van de BV Nederland’.

Wie zijn deze jonge leiders? Wat verbindt ze? Hoe kijken ze aan tegen hun werk, hun eigen leiderschap en dat van anderen en de Nederlandse politiek?

Nieuwe leiders van de BV Nederland biedt een ongekend inzicht in de zakelijke en persoonlijke opvattingen over leiderschap van Roy Jakobs (Philips), Pim Berendsen (Van Gansewinkel Group), Veronique Pauwels (Bain & Co.), Olaf Sleijpen (DNB), Hugo Loudon (Hertel), Conrad Keijzer (AkzoNobel), Hein Schumacher (FrieslandCampina), Dimitri de Vreeze (Koninklijke DSM) en Annemarieke de Haan (Unilever).

Elk van hen geeft bovendien persoonlijke tips voor nieuw leiderschap.

Topbestuurder Peter Elverding, voormalig CEO van DSM en voorzitter van de jury van de Young Captain Award schreef een voorwoord over het leiderschap dat hij in deze nieuwe generatie topbestuurders ontdekte.

Onmisbaar voor elke manager en elke ondernemer die zich de leiderschapsstijl van de 21ste eeuw eigen wil maken.
X
Young Captain met ambitie afbeelding 1
19 november 2014
Young Captain met ambitie
Telegraaf.

Twee managers maakten bij de uitreiking van de prestigieuze Young Captain Award in de prachtige balzaal van paleis Het Loo in Apeldoorn vooral veel indruk. Zij toonden aan ambitie te hebben en eigenzinnig hun weg te willen bewandelen om hun bedrijf vooruit te helpen. Zij bleken de VOC-mentaliteit te hebben, die oud-premier Jan Peter Balkenende zo graag zag.

De kersvers gekozen Young Captain 2014, Berndt Kodden (40) van Royal FrieslandCampina, maakte van zijn hart geen moordkuil. Net met zijn vrouw Mireille ingevlogen uit Singapore, waar hij voor het wereldwijde concern verantwoordelijk was voor baby- en peutervoeding in meer dan 25 landen (meer dan één miljard dollar omzet), vertelde Kodden dat hij de ambitie had om in de raad van bestuur te komen.

Uitgedaagd door presentatrice Eva Jinek ging hij tot verrassing van zijn bestuursvoorzitter Cees 't Hart zelfs een stapje verder. Ik wil graag Royal FrieslandCampina leiden. Ik heb in het buitenland geleerd eerst goed te luisteren, voordat je beslissingen neemt. Je moet twijfel houden aan je eigen zienswijze en nederig zijn, maar daarna aan je besluit vasthouden , sprak Kodden ferm. De alweer tiende (!) Young Captain Award werd hem uitgereikt door secretaris-generaal Siebe Riedstra van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Riedstra verving de verhinderde minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Riedstra had er al een lange dag op zitten met een EU-vergadering in Brussel en een bijeenkomst in Den Haag. Hij bleek met andere topambtenaren nu al het Nederlands EU-voorzitterschap in 2016 voor te bereiden. Luxemburg en Slovenië, die voor ons aan de beurt zijn, hebben geen verstand van maritieme zaken. Bovendien is Luxemburg als land te klein en springen wij hen bij , zei Riedstra. Hij vulde aan dat op elk EU-document twee handtekeningen staan: die van EU-president Jean -Claude Juncker van de Europese Commissie en die van Frans Timmermans . Zonder de medehandtekening van Timmermans gebeurt er niks. Hij is dus echt belangrijk.

Het was echter 'old captain' Marc Bolland (55), bestuursvoorzitter van de iconische Britse keten van warenhuizen Marks & Spencer, die de bijna 200 managers en ondernemers ademloos stil kreeg. Het was afgezien zijn aandeelhoudersvergaderingen zijn eerste publieke optreden in acht jaar. Hij sprak niet van papier, maar voor de vuist weg. Ik kan niet zo goed lezen. Bovendien ben ik wat rebels , legde hij uit. Na zijn mooie 20-jarige carrière bij Heineken, waarin hij doordrong tot de raad van bestuur, werd hij in 2006 bestuursvoorzitter van de Britse supermarktketen Morrison's (130.000 werknemers).

Bij zijn vertrek naar Marks & Spencer (85.000 werknemers), een merk dat groter is dan het bedrijf , was het bedrijf 2,5 miljard pond meer waard! Bolland vertelde dat hij zich in zijn managementstijl liet leiden door spiritueel, sociaal en financieel onafhankelijk te zijn. Blijf als manager dicht bij jezelf en je mensen. Integriteit is een kernwaarde. Ik heb enorme financiële aanboden afgeslagen. Geld interesseert me niet echt. Zolang ik het ietsje beter heb dan mijn ouders, is het goed. Het draait om vertrouwen.
X
MT over Young Captain Kodden. afbeelding 1
19 november 2014
MT over Young Captain Kodden.
Managementtalent Berndt Kodden: 'buitenlandervaring maakt je nederig'

Eerst luisteren en dan de lijn uitzetten, dat is de managementopvatting van Berndt Kodden, de Young Captain van 2014.

Goed luisteren naar je mensen, dan de lijnen uitzetten en samen met je team voor het resultaat gaan. Durf te twijfelen, want juist dan stel je de juiste vragen, en heb de moed om echt leiding te geven. Dat is de managementvisie van Berndt Kodden, de kersverse Young Captain van 2014. Hij is de opvolger van Annemarieke de Haan, die deze titel voor veelbelovend managementtalent het afgelopen jaar op haar CV mocht zetten.

ERVARING IN AZIË
Kodden (40) werkt al 15 jaar voor FrieslandCampina en is momenteel vanuit Singapore verantwoordelijk voor baby- en peutervoeding in 25 landen, met een gezamenlijke jaaromzet van circa 1 miljard dollar - een verdubbeling in de afgelopen vier jaar. Daarvoor werkte hij in Vietnam, Maleisië en Indonesië. Per 1 januari aanstaande verhuist Kodden met zijn gezin terug naar Nederland om managing director van de merkactiviteiten voor Nederland en België te worden. Een andere structuur, maar met 700 miljoen euro omzet is de thuismarkt van FrieslandCampina strategisch van groot belang.

TERUG NAAR GROEI OP THUISMARKT
Leiding geven aan merken als Fristi, Milner en Chocomel in Nederland wordt een heel andere klus dan de babyvoeding in Azië. De Europese markten kampen met dalingen in plaats van de aanhoudende groei die Kodden jarenlang in Azië meemaakte. ‘Dit is een ander spel. In Europa gaat het erom dat we de daling stoppen en opnieuw het nulpunt terugvinden. Van daar af willen we weer opnieuw gaan groeien. Nu is het vooral een gevecht om marktaandeel. Het vasthouden van je positie in Europa vraagt evenveel inspanning als het bereiken van de sterke groeicijfers in Azië. Ook daar is de groei in sommige landen trouwens tanende, maar dat is meestal tijdelijk.’

LUISTEREN IS ESSENTIEEL
Dat luisteren zo’n belangrijke plek inneemt in de managementopvatting van Kodden, komt door zijn verblijf in het buitenland. ‘Die ervaring maakt je als mens nederig. Ik kwam aan in Vietnam, werd de volgende ochtend wakker in een hotel in Ho Chi Minh City, sprak de taal niet. Je bent totaal uit je comfortzone. Dan is het zaak eerst te luisteren om grip te krijgen op de situatie en pas daarna je toegevoegde waarde in te brengen.’

INNOVATIE
Ook bij innovatie is het zaak goed te luisteren, zegt de bestuurder. ‘Neem e-commerce. Daar moet je de juiste mensen bij betrekken, van de jongere generaties. Ik kan pas de juiste beslissing nemen als ik luister naar de nieuwste inzichten die zij op tafel leggen.’

HET DRAAIT OM WEDERZIJDS RESPECT
Wederzijds respect is voor Kodden onmisbaar. ‘Dat is mijn moreel kompas. Vorige week was ik in Jakarta en daar zag ik na zes jaar mijn chauffeur weer terug. Een mooi moment toen we elkaar weer omhelsden. Mensen voelen het als het echt is. Dan gaan ze voor je door het vuur. Door wederzijds respect word je een echte groep. Dan ben ik niet de expat uit Nederland die eens even komt vertellen hoe het moet, want dat wil ik absoluut niet zijn.’

TOEKOMST: CEO WORDEN
De mede-finalisten van Kodden waren nogal algemeen in hun plannen voor de toekomst en de bedrijven of sectoren waar ze heen zouden willen. Dat kan wat hun betreft van alles zijn. Zoniet Kodden. Hij is heel duidelijk over zijn toekomst: 'Ik wil graag bij FrieslandCampina blijven en verder opklimmen. Uiteindelijk wil ik graag in de raad van bestuur komen en ceo van FrieslandCampina worden.'
X
De managementaanpak van Marc Bolland (Marks & Spencer) afbeelding 1
19 november 2014
De managementaanpak van Marc Bolland (Marks & Spencer)
MT - Managament Team

Ex-Heineken's Marc Bolland werkt al 8 jaar aan de top in Engeland. Hoe probeert hij met Marks & Spencer het verschil te maken?

Werken met Britten? Dat is niet altijd even makkelijk, vindt Marc Bolland, de Nederlandse ceo van Marks & Spencer. Britten zeggen bijvoorbeeld nogal eens iets anders dan datgene wat ze eigenlijk bedoelen en zijn geregeld te zeer met hun eigen reputatie bezig. Hoe ga je daar mee om? 'Ze waarderen het als je als buitenlander een opener houding aanneemt. Dan kun je echt dingen veranderen', zo vertelde de topman maandag tijdens de uitreiking van de Young Captain Award 2014 (die trouwens werd gewonnen door Berndt Kodden). Bolland weet waar hij het over heeft, want hij werkt al jaren aan de andere kant van het Kanaal. Hij maakte in 2005 na 20 jaar Heineken de overstap naar het Verenigd Koninkrijk om supermarktketen Morrisons te gaan leiden, waarna hij in 2009 overstapte naar warenhuisketen Marks & Spencer.

ACHTERUITKIJKSPIEGEL
Bolland nam de zaal vol internationaal georiënteerde managers mee in zijn acht jaar ervaring op het Britse eiland: ‘In Engeland kijkt iedereen graag in de achteruitkijkspiegel. Het is als een landhuis dat er vanaf een afstand heel charmant en sfeervol uitziet, maar als je dichtbij komt, zie je dat de verf afbladdert en het dak lekt.’

AAN VERNIEUWING TOE
Precies zo trof Bolland Marks & Spencer aan. Het bedrijf was hard aan vernieuwing toe, zo vertelde de Nederlander. Toen hij op gesprek ging voor de hoogste functie, kaartte Bolland meteen aan dat hij het achterstallig onderhoud wilde wegwerken. Als metafoor wees hij naar een schilderij aan de muur van de zeer posh ingerichte directiekamer. ‘Ik zei: het is een mooi schilderij, maar de kleuren zijn niet meer zo helder als ze ooit waren. Ik ga de laag stof en het vernis eraf halen. Dat gaat pijn doen, maar zo wil ik het doen. Zeg maar of je me wilt hebben of niet.’

CONFRONTATIE ZORGT VOOR DOORBRAAK
Zijn directheid werkte. Juist de confrontatie zorgde voor doorbraken, zeker als managers in Bollands ogen te veel bezig waren met hun eigen carrière in plaats van met het bedrijfsbelang. ‘Ik zeg dat tegen ze. Ik zeg gewoon dat dat anders moet. Want als ik het niet zeg, dan gebeurt het niet.’ Ook als de Engelsen vallen in hun typische mistigheid, maakt Bolland het direct expliciet, zo vertelde hij: ‘Ik zeg gewoon, ik begrijp het niet. Wat gaan we nou doen?’

NIEUWE PRIORITEITEN
Bij Marks & Spencer werd voor zijn komst vooral gestuurd op aspecten die heel generiek zijn. In niets onderscheidde de managementaanpak zich van andere bedrijven. Bolland definieerde de prioriteiten opnieuw en kwam tot dit lijstje:

- Inspiratie
- Innovatie
- Integriteit
- In touch

Inspiratie staat voor Bolland op nummer één, omdat het bedrijf daarmee het verschil maakt, zowel voor de eigen medewerkers als voor de klanten. Innovatie moet niet alleen een buzzword zijn, maar vooral ingevuld worden met echt nieuwe producten en diensten. Integriteit lijkt vanzelfsprekend, maar Bolland wil dat zijn mensen zich daar actief naar gedragen. In touch betekent voor Bolland dat Marks & Spencer nauwgezet volgt hoe zijn klanten denken, wat ze nodig hebben en wat hun ervaringen zijn. Daarnaast wil hij dat het bedrijf vervolgens, waar nodig, aanpassingen doet.

UNCONVINCING
Helaas voor Bolland werpt zijn aanpak nog niet rijkelijk vrucht af. Door de magere resultaten van Marks & Spencer in de afgelopen paar jaar werd Bolland stevig aangepakt in de Britse pers die hem unconvincing noemde, ofwel niet overtuigend. Bolland vraagt geduld. Het duurt even voordat zijn grote veranderingen tot uitdrukking komen de in de cijfers. De resultaten over het eerste halfjaar van 2014 waren in dat opzicht bemoedigend. De geplaagde mode-afdeling van Marks & Spencer laat weer een lichte groei zien.

BLIJF DICHT BIJ JEZELF
De belangrijkste managementles van Marc Bolland is: blijf dicht bij jezelf en blijf dicht bij je eigen waarden en normen. Ook al verandert je functie en de wereld waar je je in beweegt, je moet zelf niet op de verkeerde manier meeveranderen, aldus de topman. ‘Ik heb nu dezelfde vrienden als 20 jaar geleden. Toen ik 50 werd, zaten we met mijn 15 beste vrienden bij elkaar. De meeste ken ik al heel lang. Er komen soms nieuwe mensen bij, maar er vallen er nooit af.’
X
Winnaar Young Captain Award 2014 afbeelding 1
18 november 2014
Winnaar Young Captain Award 2014
Top manager Royal FrieslandCampina verkozen tot Young Captain 2014.
Meest getalenteerde leiders Nederlandse bedrijfsleven geëerd tijdens jubileum editie award uitreiking.

Amsterdam, 18 november 2014 – Berndt Kodden van Royal FrieslandCampina is de winnaar van de Young Captain Award 2014. Deze jaarlijkse erkenning voor de meest getalenteerde zakelijke leiders in het Nederlandse bedrijfsleven werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Gisteravond ontving Kodden de bijbehorende bokaal tijdens de finalebijeenkomst op Paleis het Loo. Kodden, momenteel nog werkzaam in Singapore, wordt met ingang van januari 2015 Managing Director van de Branded Business van FrieslandCampina in Nederland en België. Hij is dan de jongste Managing Director van het bedrijf.

De Young Captain Award wordt jaarlijks toegekend aan een business leider die in een vroege fase van zijn of haar carrière al een grote invloed op de eigen onderneming heeft en getuigt van een visie op economisch en maatschappelijk vlak. De finalisten zijn de Captains of Industry van morgen. Dit jaar werd de award voor de tiende keer uitgereikt. Kodden werd verkozen boven twee andere jonge zwaargewichten uit het bedrijfsleven: Nanouke van ’t Riet, directeur Service & Operations in het directieteam van NS Reizigers, en Tjeerd Bosklopper, CEO van ING Life & Pensions in Polen. Kodden ontving de bijbehorende bokaal uit handen van Siebe Riedstra, Secretaris Generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, die de award uitreikte namens de Minister van Economische Zaken Henk Kamp.

Juryvoorzitter Henk Kamp: “De drie finalisten zijn onderling zeer verschillend in zowel rol en verantwoordelijkheid, als in persoonlijkheid. Toch was er sprake van een close finish. Berndt Kodden heeft de jury overtuigd als Young Captain 2014 op basis van zijn leiderschapsstijl die zich laat kenmerken als inhoudelijk zeer sterk in het analyseren van trends en deze concreet kan toepassen in een onconventionele business aanpak. Hiermee hebben Berndt en zijn teams het kleine Friso in Azië weten te transformeren tot een marktspeler van formaat. Berndt neemt het voortouw, zonder voortdurend voorop in de strijd te gaan. Zijn balans tussen sensitiviteit voor medewerkers van hoog tot laag en zijn zakelijk vernuft met een realistische kijk op waar een investering het meest zal renderen, zijn een uitstekend voorbeeld hoe een organisatie te leiden.”

Berndt Kodden is in zijn huidige positie, die hij vanuit Singapore vervult, verantwoordelijk voor de kindervoeding-merken van FrieslandCampina in meer dan 25 landen (waaronder China, Indonesië, Nigeria, en Rusland), met een omzet van meer dan $ 1 miljard en verdubbeling in de afgelopen 4 jaar.

Kodden begon zijn carrière in 1999 bij Royal Friesland Foods als Sales en Business Development Manager Europe en later Noord- en Zuid-Amerika. Sinds 2005 werkt Berndt in Azië, waar hij achtereenvolgens werkzaam was als Marketing Manager voor Royal Friesland Foods in Vietnam, Indonesië en Maleisië.

CEO van Marks & Spencer, Marc Bolland, hield een voordracht voorafgaand aan de uitreiking in de aanwezigheid van 140 genodigden uit de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

De winnaar van 2013, Annemarieke de Haan, Vice President Marketing Refreshments, Home & Personal Care products Unilever Benelux, draagt de titel over na een enerverend jaar als Young Captain. Berndt Kodden ontvangt als nieuwe Young Captain een op maat gemaakt netwerk- en opleidingsprogramma om zijn persoonlijke en professionele ontwikkelingen verder te ondersteunen. De finalisten van dit jaar treden daarnaast alle drie toe tot het netwerk van Young Captain finalisten dat sinds 2005 is opgebouwd.
X
Finalisten 2014 bekendgemaakt afbeelding 1
29 oktober 2014
Finalisten 2014 bekendgemaakt
Top managers van NS, Royal FrieslandCampina en NN Group, finalisten Young Captain Award 2014.

De jury van de Young Captain Award onder leiding van de Minister van Economische Zaken, de heer Henk Kamp, heeft de drie finalisten van de Young Captain Award 2014 bekend gemaakt. Nanouke van ’t Riet (NS), Berndt Kodden (Royal FrieslandCampina) en Tjeerd Bosklopper (NN Group) zijn de drie finalisten die op 17 november strijden om de titel ‘Young Captain 2014’.

De Young Captain Award wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. De award wordt jaarlijks toegekend aan die getalenteerde business leider die opvalt door de invloed die hij of zij al in een vroege fase van zijn of haar carrière heeft op de eigen onderneming en getuigt van visie op economisch en maatschappelijk vlak. De jury heeft voor de Young Captain Award 2014 de volgende finalisten geselecteerd:

Nanouke van ’t Riet (41) is directeur Service & Operations in het directieteam van NS Reizigers, het grootste onderdeel van NS met een omzet van meer dan € 2 miljard. In deze functie is zij verantwoordelijk voor ruim 8.500 medewerkers, waaronder de machinisten, de conducteurs en ticket- en servicemedewerkers op de stations. Met nieuwe serviceconcepten, zoals de OV-servicewinkels op stations, en een simpeler organisatiemodel werken zij en haar mensen dag in dag uit gedreven aan het centraal stellen van de 1,2 mln. reizigers in het hart van het NS-bedrijf. Eerder was ze bij NS o.a. verantwoordelijk voor de succesvolle wervingscampagne ‘Opeens heb je het’ en won ze met haar team in het Verenigd Koninkrijk de Train Operator of the Year Award 2012.

Berndt Kodden (40) is sinds 2011 Global Category Director Infant & Toddler Nutrition (IFT) bij Royal FrieslandCampina. In deze rol, die Berndt vervult vanuit Singapore, is hij verantwoordelijk voor de kindervoeding-merken van FrieslandCampina in meer dan 25 landen (waaronder China, Indonesië, Nigeria, en Rusland), met een omzet van meer dan $ 1 miljard en verdubbeling in de afgelopen 4 jaar. Met ingang van januari 2015 wordt Kodden Managing Director van de Branded Business van FrieslandCampina in Nederland en België. Hij is dan de jongste Managing Director van het bedrijf.

Tjeerd Bosklopper (39) is CEO van ING Life & Pensions in Polen, onderdeel van verzekeraar en vermogensbeheerder NN Group. ING Life & Pensions Polen heeft 3,7 miljoen klanten en realiseerde in 2013 een operationeel resultaat van € 111 miljoen. Als CEO geeft Bosklopper leiding aan 800 medewerkers en is verantwoordelijk voor verdere groei van de onderneming en het implementeren van een klantgerichte differentiatiestrategie. Polen is één van de belangrijke groeimarkten voor het bedrijf, dat op 2 juli jl. als NN Group naar de beurs ging.

De Young Captain 2013, Annemarieke de Haan van Unilever, maakt dit jaar deel uit van de jury. Uit de lijst met aanmeldingen heeft de jury negen kandidaten geselecteerd waarmee zij gesprekken heeft gevoerd. Uiteindelijk zijn hier de drie finalisten uit naar voren gekomen. Op 17 november wordt tijdens een feestelijke uitreiking op Paleis Het Loo de ‘Young Captain 2014’ bekend gemaakt.

Peter Elverding, vice voorzitter van de jury: “De jury heeft inspirerende gesprekken gevoerd met de geselecteerde kandidaten. Alle kandidaten, en zeker de drie finalisten, zijn zeer getalenteerde business-leiders die in de toekomst het gezicht van ondernemend Nederland zullen zijn.”

De winnaar van de Young Captain Award krijgt een op maat gesneden jaarprogramma aangeboden dat hem of haar toegang geeft tot bijeenkomsten met de top van de nationale en internationale zakenwereld, waaronder handelsmissies met het ministerie van Economische Zaken. Daarnaast krijgt de Young Captain een coaching traject met onder andere professionele performance en mediatrainingen en deelname aan het prestigieuze New Board Programme van de Nyenrode Business Universiteit.
X
Young Captain Award bestaat 10 jaar! Aanmelden kandidaten nu open! afbeelding 1
09 juli 2014
Young Captain Award bestaat 10 jaar! Aanmelden kandidaten nu open!
Op 17 november a.s. wordt de Award voor de 10e keer op rij uitgereikt. Minister Henk Kamp maakt die avond in Paleis het Loo de winnaar bekend en reikt de Award uit. Kandidaten kunnen nu worden aangemeld!Voor de criteria en verdere informatie kijk op de site.
X
Young Bilderberg Conferentie 2014 afbeelding 1
09 juli 2014
Young Bilderberg Conferentie 2014
De Wereld verdient meer, maar krijgt het alleen niet! Of toch wel...? Dit is de titel van de Young Bilderberg Conferentie 2014 op 9 september, 13.30 - 19.00 uur traditioneel in het Koetshuis van Kasteel Nyenrode te Breukelen. Een van de gastsprekers is Jan Peter Balkenende, voormalig Minister President en nu o.m. voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition. Geinteresseerd? Neem contact met ons op.
X
Winnaar Young Captain Award 2013 afbeelding 1
19 november 2013
Winnaar Young Captain Award 2013
Minister Kamp maakte gisteravond in Paleis het Loo bekend wie Young Captain 2013 is geworden. In zijn rol als jury voorzitter riep hij uit Annemarieke de Haan, Unilever, tot de opvolgster van Hein Schumacher. Een stralende Annemarieke neemt de Award in ontvangst uit handen van de Minister. Voor haar start hiermee een spannend jaar bordevol zakelijke netwerk kansen en ontmoetingen.
X
19 november 2013
Young Captain 2013 luidt gong te Beursplein 5
Annemarieke de Haan, Vice President Marketing Refreshment en Home & Personal Care bij Unilever, is de winnaar van de Young Captain Award 2013, de jaarlijkse erkenning voor de meest getalenteerde zakelijke leiders in het Nederlandse bedrijfsleven. De Haan ontving gisteravond de bijbehorende bokaal uit handen van de Minister van Economische Zaken Henk Kamp tijdens de finalebijeenkomst op Paleis Het Loo en bezoekt vandaag Beursplein 5 voor het luiden van de gong.
X
Young Bilderberg Conferentie 2014 afbeelding 1
18 september 2013
Young Bilderberg Conferentie 2014
De Conferentie 3 sept jl was een groot succes. De kerngroep Bilderbergers die deze conferentie hebben voorbereid, lopen zich al weer warm om de volgende bijeenkomsten gestalte te geven. Voorafgaand aan de conferentie 2014 vindt een drietal Inspiratie bijeenkomsten plaats op uitnodiging en onder leiding van Nyenrode Business Universiteit, academisch partner van de Young Bilderberg Conferentie. Meer weten? Ga naar Linked In: Young Bilderberg Conference.
X
Young Captain Award 2013 - uitreiking afbeelding 1
18 september 2013
Young Captain Award 2013 - uitreiking
Maandag 18 november a.s. zal Minister Henk Kamp in het ons vertrouwde Paleis het Loo bekendmaken wie de Young Captain 2013 zal zijn. De feestelijke avond in de onovertroffen Balzaal van het Paleis wordt gepresenteerd door Sacha de Boer.
X
Jury Young Captain Award - nieuwe leden afbeelding 1
18 september 2013
Jury Young Captain Award - nieuwe leden
De jury voor de Young Captain Award is in haar samenstelling gewijzigd. Mevrouw Annemiek Fentener van Vlissingen (SHV) heeft afscheid genomen. Mevrouw Marjan Oudeman volgt haar op. Mevrouw Oudeman is na haar langjarige rol binnen de Raad van Bestuur van AKZONobel (CHRO) sinds 1 juli voorzitter van het College van Bestuur Universiteit Utrecht.
Daarnaast is ook de heer Guido Landheer (EZ) toegetreden tot de jury en volgt de heer Rinke Zonneveld(EZ) op. De heer Landheer is directeur Topsectoren en Industrie Beleid en heeft namens de Minister van Economische Zaken, de heer Henk Kamp zitting in de jury.
X
Young Captain Award 2013 afbeelding 1
18 september 2013
Young Captain Award 2013
Wie wordt de Yong Captain 2013? Hein Schumacher, Young Captain 2012, zal 18 november a.s. zijn titel overdragen aan de Captain 2013. Minister Henk Kamp zal op die avond bekend maken wie dit zal zijn. Aanmeldingen voor de Award zijn inmiddels gesloten.
X
Young Bilderberg Conference: De Wereld Verdient Meer! De rol van Nederlands Leiderschap afbeelding 1
18 september 2013
Young Bilderberg Conference: De Wereld Verdient Meer! De rol van Nederlands Leiderschap
De Conferentie 2013 genoot grote belangstelling. Meer dan 100 deelnemers participeren en lieten zich inspireren door briljante sprekers Gunther Pauli en Thomas Rau. De conferentie werd met aanstekelijke bezieling gefaciliteerd door Karl Raats. Benieuwd naar het verslag? www.youngbilderbergconferentie.nl/verslag.php.
X
Young Captain Hein Schumacher geeft MasterClass aan Johan Cruijff Institute afbeelding 1
19 april 2013
Young Captain Hein Schumacher geeft MasterClass aan Johan Cruijff Institute
Evenals zijn voorgangers, Pim Berendsen en Roy Jakobs, heeft ook Hein Schumacher een masterclass gegeven aan studenten van het Johan Cruijff Institute. Het geven van een masterclass is een van de activiteiten die voorkomt uit het partnerschap van het instituut en stichting Young Captain Nederland.
http://www.cruyffinstitute.nl/Winnaar-Young-Captain-Award-Hein-Schumacher-inspireert-studenten-aan-het-Johan-Cruyff-Institute
X
Prof.dr.Bert De Groot, jurylid YoungCaptain houdt oratie afbeelding 1
02 maart 2013
Prof.dr.Bert De Groot, jurylid YoungCaptain houdt oratie
Vrijdag 1 maart jl heeft ons gewaardeerd jurylid Prof.dr.Bert de Groot zijn inaugurale rede uitgesproken in de aula van de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hij sprak deze rede uit vanwege zijn benoeming als bijzonder hoogleraar bij de Erasmus School of Economics, vanwege de Vereniging Trustfonds EUR, met de leeropdracht Governance en Strategisch Investeringsbeleid. Zijn benoeming vond eerder plaats in februari dit jaar. Met het geven van deze oratie heeft Bert zijn ambt in het openbaar aanvaard. binnen zijn leerstoel Governance and Strategic Investments. De titel van zijn oratie luidt: Executives Add Value.
Het bestuur van Stichting Young Captain Nederland heeft de inaugurale rede met belangstelling bijgewoond.
X
Kopgroep Young Bilderbergers 20 maart bijeen afbeelding 1
26 februari 2013
Kopgroep Young Bilderbergers 20 maart bijeen
Een klein comite Young Bilderbergers komt 20 mrt bijeen om de agenda te bepalen voor de komende Young Bilderberg Conferentie van 3 september.
Het klein comite is eigenaar en pad-bereider van de komende conferentie. Zij zal een zo concreet mogelijk voorstel ontwikkelen hoe duurzaamheid meetbaar te maken en tastbaar te vertalen naar concrete toetsingscriteria.
X
Young Bilderberg Conferentie 2013, 3 september afbeelding 1
26 februari 2013
Young Bilderberg Conferentie 2013, 3 september
Op 3 september komen Young Bilderbergers weer bijeen in het Koetshuis van Business Universiteit Nyenrode. Voorbereidingen voor de conferentie zijn in volle gang.De conferentie geeft vervolg aan de uitkomsten van die van de vorige Conferentie 2012 en gaat in op concrete voorstellen hoe duurzaamheid binnen een onderneming werkelijk meetbaar te maken.
X
Minister Kamp & Young Captain 2013 afbeelding 1
26 februari 2013
Minister Kamp & Young Captain 2013
Minister Henk Kamp van Economische Zaken zal op maandag 18 november a.s. de Young Captain 2013 bekend maken. De Minister doet dit in zijn rol als voorzitter van de jury en is de eerste keer sinds zijn aantreden vorig najaar.
Traditie getrouw vindt de bekendmaking plaats in Paleis het Loo tijdens een feestelijk diner van 160 prominente zakelijk leiders.
X
Captain 2012 sluit beurs afbeelding 1
20 november 2012
Captain 2012 sluit beurs
Net als zijn voorgangers luidde de nieuwe Young Captain daags na zijn verkiezing de gong op Beursplein 5. In aanwezigheid van twee bestuursleden van de Stichting Young Captain, Simon Dierdorp en Marjan Lubbers, en directeur Teddy van der Burg, sloot Hein Schumacher de beursdag af met een ferme en welluidende slag.
X
Topmanager Heinz wint Award 2012 afbeelding 1
20 november 2012
Topmanager Heinz wint Award 2012
Hein Schumacher, President Greater China bij HJ Heinz Company (Heinz) is de winnaar van de Young Captain Award 2012, de jaarlijkse erkenning voor de meest getalenteerde leiders in het Nederlandse bedrijfsleven. Schumacher ontving de bijbehorende sculptuur uit handen van voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager, tijdens de feestelijke finalebijeenkomst op Paleis Het Loo.

De 41-jarige Schumacher viel bij de jury op door zijn zeer brede kijk op de wereld, mede ingegeven door een internationale carrière in de wereld van Fast Moving Consumer Goods. Juryvoorzitter Maxime Verhagen: “Hein heeft een duidelijke visie op de ontwikkelingen van Heinz in China, begrijpt wat voor rol een voedingsbedrijf kan spelen op deze miljardenmarkt en neemt ook initiatieven om dat aan zijn consumenten en regionale autoriteiten te tonen.”

Hein Schumacher heeft, in de 17 maanden dat hij actief is in zijn huidige functie, onder andere de succesvolle integratie van Foodstar (een acquisitie van Heinz in China) in Heinz geleid en snelle groei gerealiseerd. Ook heeft hij verschillende duurzaamheidsprojecten in China verder ontwikkeld. Afgelopen jaar stelde Schumacher kwaliteit en voedselveiligheid als prioriteit. Hiervoor kreeg hij diverse externe en interne onderscheidingen.
X
19 november 2012
Bekendmaking en uitreiking van de Young Captain 2012
OP 19 november maakte oud minister van Financien bekend wie door de jury tot Young Captain 2012 is verkozen.
In een bomvolle dinerzaal van Paleis het Loo is het Hein Schumacher, President Greater China van HJ Heinz Company die deze eervolle onderscheiding is toegekend.
Presentatrice Eva Jinek presenteerde de avond en Jeroen van der Veer voorheen CEO van Royal Dutch Shell trad op als gastspreker.
X
De Telegraaf: Talent met hart op de juiste plaats afbeelding 1
02 november 2012
De Telegraaf: Talent met hart op de juiste plaats
"Ze zijn de zakelijke leiders van de toekomst", schrijft de Telegraaf vandaag over de finalisten. "Jong, talentvol en met het hart op de juiste plaats. Wie er straks ook de Young Captain Award 2012 wint, de overwinning zal zeker verdiend zijn. De drie finalisten voor deze prestigieuze prijs, Hein Schumacher van Heinz, Berte Simons van Royal Haskoning DHV en Maurice Unck van Nedtrain (NS), bewezen tijdens het ontspannen sponsordiner in restaurant De Kromme Dissel (*) in Bilderberg Hotel Klein Zwitserland te Heelsum niet alleen gedreven businessleiders te zijn, maar ook sociaal bewogen.

De drie genomineerden waren s middags al flink aan de tand gevoeld door de jury, onder aanvoering van Peter Elverding , voormalig topman van DSM. Jurylid Bert de Groot , hoogleraar en directeur aan de Erasmus School of Economics, complimenteerde de kandidaten voor hun lef om zich onbevangen in het proces te storten: We kijken niet alleen naar hun zakelijke kwaliteiten, maar zekere ook naar hun menselijke , verklapte hij. De vraag is: vertrouwen we hen zodanig dat wij de leiding van grote ondernemingen aan hen kunnen toevertrouwen?
De jongste genomineerde ooit, de 30-jarige Berte Simons, vertelde van de gesprekken met de jury genoten te hebben. Het was pittig, maar ook een heel fijne ervaring. In je eigen bedrijf weet je wel hoe de hazen lopen. Daarom is het boeiend om met andere topmanagers uit het bedrijfsleven te sparren en hun kritische vragen te beantwoorden.
Wie zich een jaar lang Young Captain van 2012 mag noemen, weten we op 19 november. Die dag zal Jan Kees de Jager , nu nog demissionair minister van Financiën, de winnaar huldigen op paleis Het Loo in Apeldoorn. Kanshebber Hein Schumacher zei al reikhalzend naar het evenement uit te kijken. Ik heb het er graag voor over om vanuit mijn woonplaats Sjanghai over te vliegen. De stichting Young Captain Award biedt mij de mogelijkheid mijn netwerk te verbreden en me even uit mijn comfortzone te halen. Dat beschouw ik als een groot cadeau.
Schumacher genoot met volle teugen van het voortreffelijke diner dat chef-kok Tonny Berentsen de gasten en de sponsors van onder andere Bilderberg, Leaseplan Nederland, KPMG, Interlace Executive Search, Nyenrode Business Universiteit, ING en verzekeringsmakelaar Willis voorschotelde. De krokant gebakken kalfszwezerik, tong met gekonfijte paprika, gebakken artisjok en wilde eend werd alom geprezen. Ik ben verheugd eens geen rijst voorgeschoteld te krijgen , bekende de Heinz-manager.
Berentsen feliciteerde de genomineerden alvast en gaf hun als cadeau zijn nieuwste recepten- en inspiratieboek Elementen . Berte Simons bekende aan Erik van der Kruk , die naast partner bij KPMG bestuurslid van de Award is, een enthousiaste hobbykok te zijn. Waar haalt ze de tijd vandaan? vroegen haar tafelgenoten, onder wie Frans van der Grint , strategisch directeur bij Hill+Knowlton en Niek Post , topman bij Willis, zich af.
Maurice Unck luisterde aandachtig naar de prijswinnaar van vorig jaar, Roy Jakobs van Philips en nu eenmalig jurylid. Het is een grote eer en een bijzondere ervaring om een jaar lang als Young Captain te mogen optreden , zei Jakobs. Je maakt opeens onderdeel uit van een select groepje ambitieuze leiders. Ik draag straks dan ook met weemoed de titel Young Captain over aan mijn opvolger."
X
01 november 2012
Roy Jakobs kijkt terug
De Young Captain van 2011, Roy Jakobs, kijkt terug op zijn jaar als Young Captain.
X
Jury YCA 2012 kiest drie finalisten afbeelding 1
31 oktober 2012
Jury YCA 2012 kiest drie finalisten
De jury van de Young Captain Award 2012 heeft na een zorgvuldige selectie drie finalisten gekozen.
- Berte Simons (30) leidt de Unit Mining and Heavy Industry van Royal HaskoningDHV. Berte en haar team voeren wereldwijd projecten uit in landen als Saoedi-Arabië, Mozambique en Rusland. Deze projecten richten zich voornamelijk op het op een verantwoordelijk wijze winnen van grondstoffen en de op- en overslag daarvan.
· Hein Schumacher (41), president Greater China bij HJ Heinz Company. In deze functie is hij verantwoordelijk voor de drie FMCG categorieën waarin HJ Heinz Company actief is in China, Hong Kong en Taiwan: sauces & condiments, infant nutrition en frozen food.
· Maurice Unck (38), directeur Onderhoud & Service van NS-dochter NedTrain. Met meer dan 1.800 medewerkers zorgt Onderhoud & Service voor het onderhouden, herstel en schoonmaken van alle treinen van NS. In zijn directiefunctie houdt Maurice zich zowel bezig met de dagelijkse operatie als met de positionering van NedTrain in de toekomst.
Wie van deze drie finalisten zich Young Captain of the Year mag noemen, wordt bekendgemaakt op 19 november, tijdens een feestelijk gala op paleis Het Loo.
X
Jan Kees de Jager zal Award uitreiken afbeelding 1
10 oktober 2012
Jan Kees de Jager zal Award uitreiken
Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager reikt op 19 november de Young Captain Award uit. Hij vervangt zijn collega van Economische Zaken Maxime Verhagen, die dit traditiegetrouw doet, maar heeft moeten afzeggen in verband met een buitenlandse reis. Demissionair minister Verhagen blijft wel voorzitter van de jury. Gastspreker is Jeroen van der Veer, voormalig CEO van Shell. Eva Jinek presenteert de feestelijke avond.
X
Verslag YBC gepubliceerd afbeelding 1
09 oktober 2012
Verslag YBC gepubliceerd
"Neem geen genoegen met een vrijblijvende relatie met aandeelhouders", was een van de adviezen van Harlan Zimmerman van de Britse 'activist investor' Cevian Capital. Zimmerman, hier rechts op de foto, was een van de key note speakers op de Young Bilderberg Conferentie van 2012. Thema van dit jaar was de vraag of of langetermijn commitment van investeerders voorwaarde is voor langetermijn strategiën. Andere sprekers waren Harry Koorstra (ex bestuursvoorzitter PostNL) en Arnoud Cohen Stuart, manager business ethics bij ING. De dag werd geleid door Prof Steven Schuit van Nyenrode, links op de foto. Het verslag is te lezen op deze website.
X
Veel belangstelling Young Bilderberg Conferentie afbeelding 1
24 augustus 2012
Veel belangstelling Young Bilderberg Conferentie
De Young Bliderberg Conferentie 2012, op 10 september in Kasteel Nyenrode, trekt meer belangstelling dan in voorgaande jaren. Direct na het versturen van de uitnodigingen in juli, kwamen de eerste aanmeldingen binnen. Ook nemen veel mensen die via hun netwerk horen over de conferentie, contact op met de organisatie om er meer over te weten te komen. De conferentie is besloten, deelnemers zijn er op uitnodiging, maar wie denkt vanuit zijn achtergrond en of expertise een bijdragen te kunnen leveren, is welkom. Meer informatie en contactgegevens zijn te vinden in de speciale rubriek over de Young Bilderberg Conferentie op deze website.
X
Eerste nominaties 2012 zijn binnen afbeelding 1
14 augustus 2012
Eerste nominaties 2012 zijn binnen
De eerste veelbelovende nominaties voor de Young Captain Award 2012 zijn binnen. De jury wacht de uitdagende taak uiteindelijk drie finalisten te kiezen. Net als in voorgaande jaren verloopt de jurering volgens een uitgebreid en gedegen proces. Kandidaten uit voorgaande jaren hebben dit proces als bijzonder boeiend en inspirerend ervaren. Zoals Lidewij de Haas (Arcadis), finalist van 211 het verwoordde: "Ik daag de leiders van de toekomst graag uit hun nek uit te steken en een poging te wagen, het is het waard!" Aanmelden van kandidaten is mogelijk tot 21 september a.s.
X
Eva Jinek presenteert uitreiking Award afbeelding 1
01 augustus 2012
Eva Jinek presenteert uitreiking Award
De bekende journaliste en televisiepresentatrice Eva Jinek presenteert de uitreiking van de Young Captain Award 2012 op 19 november. Traditigetrouw gebeurt dat tijdens een feestelijk gala in Paleis het Loo te Apeldoorn. Net als in voorgaande jaren wordt de Award overhandigd door Maxime Verhagen, demissionair minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
X
25 juli 2012
Aanmelding Award 2012 geopend
Met het openen van de aanmelding van kandidaten voor de Young Captain Award, is de verkiezing van 2012 van start gegaan. De voorzitter van de jury, demissionair minister van Economische Zaken, Maxime Verhagen heeft toonaangevende bedrijven in Nederland persoonlijk aangeschreven en verzocht passende kandidaten uit hun organisatie voor te dragen. Het aanmelden van kandidaten kan tot 21 september a.s. Daarna neemt de jury onder leiding van vice voorzitter Peter Elverding haar werkzaamheden op. Bekijk hier een filmpje waarop de juryleden vertellen waarom de Award zo belangrijk is.
X
Uitnodigingen YBC verstuurd afbeelding 1
09 juli 2012
Uitnodigingen YBC verstuurd
De uitnodigingen voor de Young Bilderberg Conferentie 2012, op 10 september in Kasteel Nyenrode, zijn verstuurd. De Stichting Young Captain Nederland organiseert deze conferentie in samenwerking met haar Academisch partner Nyenrode Business Universiteit voor het zesde achtereenvolgende jaar. De conferentie, 'forum voor nieuwe denkers', is de denktank van veelbelovend vertegenwoordigers uit bedrijfsleven en overheid tussen de 33 en 45 jaar. Deelname kan alleen op basis van uitnodiging. Meer informatie is te vinden in de soeciale rubriek op deze website.
X
Verhagen opnieuw juryvoorzitter afbeelding 1
01 juli 2012
Verhagen opnieuw juryvoorzitter
Demissionair Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen heeft toegezegd ook dit jaar de jury van de Young Captain Award te zullen voorzitten. Hij hecht grote waarde aan het onderkennen en onderscheiden van bijzonder zakelijk talent: jonge leiders die straks een belangrijke rol gaan krijgen in het aansturen van toonaangevende bedrijven en instellingen in Nederland en daarbuiten. Op 19 november a.s. maakt de minister tijdens een feestelijk zakelijk diner in Paleis het Loo bekend wie zich Young Captain 2012 zal mogen noemen.
X
23 november 2011
Captain 2011 opent beurs
Met het luiden van de gong op de Amsterdamse Effectenbeurs opende Roy Jakobs (Philips), Young Captain van 2011, vandaag de beurshandel. Het luiden van de gong, daags na de uitverkiezing, is traditioneel onderdeel van de Young Captain Award. Bekijk hier het filmpje.
X
Topmanager Philips Captain 2011 afbeelding 1
22 november 2011
Topmanager Philips Captain 2011
Roy Jakobs, Chief Marketing Officer Lighting bij Royal Philips Electronics, is de winnaar van de Young Captain Award 2011, de jaarlijkse erkenning voor de meest getalenteerde zakelijke leiders in het Nederlandse bedrijfsleven. Jakobs ontving de bijbehorende bokaal uit handen van juryvoorzitter minister Maxime Verhagen tijdens de feestelijke finalebijeenkomst op Paleis Het Loo.

De 37-jarige Jakobs viel op door zijn drive en visie. Maxime Verhagen: “Hij enthousiasmeert zijn team om te vechten voor een gezamenlijk eindpunt en creëert daadkracht en draagvlak.” Roy Jakobs lanceerde als Chief Marketing Officer de wereldwijde 360-graden campagne om Philips Lighting als marktleider op de LED-markt te positioneren. Onder zijn management steeg de merkwaarde van Philips Lighting met 7% in 2011.

De jury ziet zich in haar keuze gevalideerd, nu bekend is dat Roy Jakobs per 1 januari 2012 promotie maakt. Jakobs is benoemd tot CEO Midden Oosten en Turkije en krijgt de leiding over activiteiten van Philips in deze regio.

Voormalig CEO van TNT Peter Bakker hield een voordracht voorafgaand aan de uitreiking in de aanwezigheid van zo’n 150 mensen uit de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

De winnaar van 2010, dr. Pim Berendsen van TNT Post, draagt de titel over na een enerverend jaar als Young Captain. Roy Jakobs ontvangt als nieuwe Young Captain een op maat gemaakt netwerk- en opleidingsprogramma om zijn persoonlijke en professionele ontwikkelingen verder te ondersteunen. De kandidaten van dit jaar treden daarnaast alle drie toe tot het netwerk van Young Captain finalisten dat sinds 2005 is opgebouwd.
X
16 oktober 2011
Finalisten 2011 bekendgemaakt
Amsterdam, 17 oktober 2011 - In de aanloop naar de verkiezing van de Young Captain 2011 maakt de jury onder leiding van minister Maxime Verhagen de drie finalisten bekend.
• Lidewij de Haas (40 jr.), Directeur Milieu & Ruimte van Arcadis Nederland
• Maarten Edixhoven (40 jr.), Voorzitter van de Directie van Zwitserleven (SNS REAAL)
• Roy Jakobs (37 jr.), Chief Marketing Officer bij Royal Philips Electronics.

Maxime Verhagen, Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, zal op 21 november tijdens een feestelijke uitreiking op Paleis ’t Loo de ‘Young Captain 2011’ bekendmaken. De winnaar krijgt naast de Award een Jaarprogramma aangeboden die hem of haar toegang geven tot bijeenkomsten met de top van de nationale en internationale zakenwereld, waaronder handelsmissies met Economische Zaken. Daarnaast krijgt de Young Captain een coaching traject met onder andere professionele performance en media trainingen en deelname aan een het prestigieuze New Board Programme van de Nyenrode Business Universiteit.

“De jury was dit jaar erg onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen en de grote verantwoordelijkheid die de kandidaten al op deze leeftijd op zich nemen,” zegt Peter Elverding, vice voorzitter van de jury. “De drie finalisten onderscheiden zich doordat zij in een vroeg stadium van hun carrière exceptioneel leiderschap tonen en daarmee ook al aantoonbare resultaten geboekt hebben.”
X
17 november 2010
Pim Berendsen Captain 2010
Drs. Pim Berendsen van TNT Post is verkozen tot Young Captain 2010. Dit is gisteravond bekendgemaakt tijdens het traditionale finalistendiner op Paleis ‘t Loo. De winnaar van 2009, Ir. Véronique Pauwels-van Doorne (Bain & Company), draagt de titel over na een jaar vol met Young Captain activiteiten, waaronder deelname aan een Handelsmissie naar India.

De Young Captain Award wordt jaarlijks toegekend aan die getalenteerde business leider, die opvalt door de invloed, die hij of zij al in een vroege fase van zijn of haar carrière heeft op de eigen onderneming en daarnaast getuigt van een visie op economisch en maatschappelijk vlak.

Pim Berendsen kreeg in de grote finale nipt de voorkeur boven twee andere genomineerden met een uitstekende staat van dienst: drs. Steven Nieuwenhuijzen (CEO van D-Reizen) en drs. Hugo Verkuil (Head of Foods, Unilever Singapore, Maleisië, Brunei), die speciaal voor de uitreiking van de award uit Azië was overgekomen.

Volgens de jury boekt Pim Berendsen (1973) consistent uitstekende resultaten vanwege zijn grote mate van ambitie, gekoppeld aan een uitzonderlijke vakbekwaamheid en intelligentie. Hij is een gedreven leider, die teams stimuleert rondom vernieuwing van business modellen en bij prestatieverbetering. Berendsen is nuchter, authentiek én inspirerend: “Ik zou zó voor hem willen werken,” aldus één van de lovende commentaren van de juryleden.

Als Algemeen Directeur is Berendsen verantwoordelijk voor de business unit Data & Document Management van TNT Post (2200 medewerkers), dat onder zijn sterke leiderschap succesvol door ingrijpende veranderingen gaat. Berendsen is tevens lid van de Executive Board van TNT Post. Naast zijn zakelijke prestaties en ambities is hij ook lid van het bestuur van het Universiteitsfonds van de Universiteit van Tilburg en een actief (team-) sporter. Berendsen studeerde Economie in Tilburg, met een fiscale specialisatie.
X
Jury kiest finalisten 2010 afbeelding 1
15 november 2010
Jury kiest finalisten 2010
Dit zijn de Nederlandse CEO’s van de toekomst. Drie jonge managers dingen mee om de titel meest talentvolle leider van Nederland. Deze Young Captain Award wordt dinsdag uitgereikt aan een manager van Unilever, TNT Post of D-Reizen. De meest talentvolle leiders die Nederland nu kent, hebben het in zich over tien jaar CEO van een toonaangevende multinational te zijn. Henk Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, reikt dinsdag de Young Captain Award uit aan Nederlands beste manager van onder de veertig.

Uit alle deelnemers zijn er nog drie heren overgebleven, te weten Hugo Verkuil(Unilever), Pim Berendsen(TNT Post) en Steven van Nieuwenhuijzen(D-Reizen). Z24 stelt de finalisten aan je voor. Waarom maken zij kans om te winnen?

Hugo Verkuil maakt carrière bij Unilever en is inmiddels bij de afdeling voeding in Maleisië, Singapore en Brunei terecht gekomen. Eerder werkte hij in Italië en Turkije en daar ontwikkelde hij een groeimodel voor ijsverkopen in opkomende markten. Reden voor nominatie zou zijn Hollandse stijl van leidinggeven kunnen zijn. Ondanks zijn internationale carrière is hij niet autoritair en probeert hij zijn personeel op een nuchtere manier te motiveren.

De afgelopen vier jaar vertrokken er bijna vijfduizend werknemers bij TNT Post en tot eind 2012 zullen er nog zeker elfduizend banen verdwijnen. Pim Berendsen houdt zich vooral bezig met Cendris, de data- en documentdivisie binnen TNT Post. Ook is hij lid van de TNT Post directie. Door de moeilijke tijden van het bedrijf, heeft hij een zware baan. Toch is Berendsen genomineerd voor titel de meest talentvolle manager van Nederland.

Berendsen moet binnen zijn afdeling vooral bij de callcenters banen schrappen, maar is als directielid ook betrokken bij het massaontslag onder de postbodes. Toch weet hij daar wel raad mee, laat Berendsen zelf weten. “Moeilijke tijden vragen juist om goed leiderschap. Er is de afgelopen periode veel op me afgekomen en daardoor heb ik nog meer bagage voor in de toekomst.” Hij zorgde de laatste jaren bijvoorbeeld voor een speciale bedrijfstak OnLine en hij probeert sociale media op te zoeken met TNT Post.

Ook Steven van Nieuwenhuijzen, algemeen directeur van D-Reizen, weet wat het is om te moeten snoeien in eigen bedrijf. Bij zijn aantreden, aan het begin van de crisis, moest Steven van Nieuwenhuijzen snijden in de kosten, waardoor er tientallen banen verloren gingen. En Dreizen maakte de stap richting het internet.

Van Nieuwenhuijzen’s rol bij de reorganisatie is een van de redenen waarom hij nu meedingt naar de Young Captain Award. “Dat komt doordat het personeel na een eerste verdrietige of boze reactie, me uiteindelijk vertelde veel begrip te hebben voor mijn beslissingen.”

De meest talentvolle manager van 2010 zal door de winst carrièrekansen of promotie af kunnen dwingen. In tegenstelling tot de andere finalisten heeft Van Nieuwenhuijzen zijn plafond bij werkgever al bereikt. Bij D-Reizen, onderdeel van Dirk van den Broek, is de post van Algemeen Directeur al de hoogst haalbare functie.

Toch geeft hij net als Verkuil en Berendsen aan niet te azen op een andere baan. Hugo Verkuil ziet de mogelijkheden die winst op zou kunnen leveren. “Het is namelijk altijd mijn ambitie geweest om manager te worden in Nederland. Ik wil niet zeggen dat ik nu ten koste van alles terug wil naar Nederland, maar ik zal niet mijn hele leven in het buitenland blijven.”

Verkuil vliegt om de uitreiking bij te wonen voor één avond veertien uur heen en weer veertien uur terug. “Als ik zou verliezen dan baal ik niet van die vliegreis. De andere finalisten zouden terecht winnen en meedoen heeft me al erg veel opgeleverd. Door de deelname heb ik mijn netwerk uitgebreid en ik heb veel geleerd van de experts die in de jury zitten.”
X
Rinnooy Kan prijst Handvest YBC afbeelding 1
03 juni 2010
Rinnooy Kan prijst Handvest YBC
‘Urgent en essentieel’, noemde SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan de inhoud van het Handvest Nieuw Leiderschap. Op 3 juni werd het hem aangeboden door Olaf Sleijpen namens de Stichting Young Captain, op de jaarlijkse Young Bilderberg Conferentie. Het Handvest bevat een serie aanbevelingen voor het leiderschap van Nederlandse ondernemingen. Het werd gepresenteerd op de vijfde Young Bilderberg Conferentie. Zo’n honderd jonge topmanagers waren aanwezig en evenals in voorgaande jaren was Nyenrode gastvrouw onder de bezielende leiding van directeur Executive Education Marjan Lubbers als dagvoorzitter.

Duurzaamheid, diversiteit en moraliteit zijn de sleutelwoorden in het Handvest. Het omvat een serie uitgangspunten voor nieuw leiderschap (zoals voorbeeldgedrag, sturen op vertrouwen) en aanbevelingen rond elk van de drie thema’s, onder meer over prestatiebeloning, waardecreatie, collegiaal bestuur en diversiteit in de bedrijfstop. Daarnaast bevat het document de neerslag van enkele maanden research van de werkgroep nieuw leiderschap, in de vorm van een serie essays over elk van de drie thema’s. Olaf Sleijpen, aanjager van de werkgroep, presenteerde het als een ‘levend document’. ‘Dit is onze voorzet. In de uitwerking hebben we keuzes moeten maken. Dat is ook goed. Je moet niet naar een grootste gemene deler zoeken. Dan wordt het een verhaal vol compromissen. Nu moeten we met elkaar in debat blijven en samen concreet invulling geven aan dat nieuwe leiderschap.’

De werkgroep nieuw leiderschap is voortgekomen uit de slotverklaring van de conferentie in 2009. ‘Wil de nieuwe leider opstaan’ was het motto daarvan. Daarop daagde Rinnooy Kan de Young Captains uit met concrete plannen te komen. Het Handvest heeft zijn verwachtingen ruimschoots overtroffen, zei hij. In een kort maar sprankelend optreden, toevallig genoeg was hij op weg naar de ‘echte’ Bilderberg Conferentie in Sitges, Spanje, zei hij te hopen daar eenzelfde toonzetting en bewustzijn aan te treffen. ‘Er staan geen vrijblijvende conclusies in. De verandering die nodig is, is in handen van de mensen die hier aanwezig zijn. En dat weten ze. Diversiteitsbeleid bijvoorbeeld werkt alleen als het werkelijk gedragen wordt binnen de organisatie. Het vraagt om een mentaliteitsverandering. Dat geldt ook voor de samenleving als geheel. Het barst van de vooroordelen, zoals het idee dat oudere werknemers niet zouden kunnen en willen werken.’

Rinnooy Kan zei het te betreuren dat duurzaamheid zo buiten beeld blijft in de politiek.
Hij refereerde aan een SER-advies dat zojuist was uitgegeven. Daarin staat dat bij elke stap in het economisch proces duurzaamheid leidend zou moeten zijn. Intussen relativeerde hij de waan van de dag. ‘Alles draait om de economische crisis, maar die is veel minder belangrijk dan menigeen denkt. Aan economische voorspellingen wordt veel te veel waarde gehecht. Het is een illusie. Economen krijgen meestal ongelijk. Demografen niet. Die zitten ons altijd op de hielen.’ Hij pleitte voor veerkrachtige organisaties, zonder star toekomstbeeld. ‘Iedereen moet daarover kunnen meepraten. Daarvoor zijn dit soort documenten heel belangrijk.’
X
19 november 2009
Véronique Pauwels Captain van 2009
Ir. Véronique Pauwels-van Doorne van Bain & Company is benoemd tot Young Captain 2009. De jury onder leiding van staatssecretaris Frank Heemskerk verkoos Véronique Pauwels, die de award uit handen van bestuursvoorzitter Dries van der Vossen in ontvangst nam, tot winnaar. De winnaar van 2008, Olaf Sleijpen (APG), draagt de titel daarmee over. Met de jaarlijkse toekenning van de Young Captain Award biedt de Stichting Young Captain Nederland een platform aan de aankomende generatie topbestuurders van het toonaangevende bedrijfsleven in Nederland.

Véronique Pauwels (1972) is als partner bij Bain verantwoordelijk voor het oplossen van complexe bedrijfseconomische vraagstukken en het implementeren van grootschalige veranderingsprocessen bij beursgenoteerde bedrijven. In deze rol stuurt zij dagelijks teams van consultants en klanten aan om aantoonbaar resultaat te creëren. Pauwels staat bij de jury bekend om haar strategische visie, operationele kennis en overredingskracht, waardoor zij zich telkens weer als leider profileert.

Véronique Pauwels studeerde in de kortst mogelijke tijd magna cum laude af in twee Masters studies: Bedrijfswetenschappen (MBA) en Materiaalkunde (Ir.) en behaalde in diezelfde tijd ook een Bachelors in Pedagogiek & Psychologie. Bij Bain maakte Pauwels internationaal snel carrière en werkte zij in Zuid-Afrika, Australië, Engeland en België. Naast haar werk vervult Pauwels regelmatig een maatschappelijke rol. Zo leidde zij recent binnen Talent naar de Top, de werkgroep die zich bezig hield met de vraag hoe meer vrouwen op topposities in het bedrijfsleven te krijgen.

Pauwels behoorde samen met Drs. David E. Knibbe (ING/Nationale Nederlanden)
en Drs. Bart F.M. Schlatmann (ING Retail Nederland) tot de finalisten van dit jaar. De prijs voor de Young Captain 2009 bestaat uit een op maat gemaakt netwerk- en opleidingsprogramma. Tijdens de uitreiking op Paleis ‘t Loo, waarbij zo’n 150 mensen uit de top van het Nederlands bedrijfsleven aanwezig waren, sprak CEO Sjoerd Vollebregt over leiderschap in Nederland.

De Young Captain Award wordt uitgereikt door de Stichting Young Captain Nederland. Deze stichting beoogt zakelijk top-talent te erkennen en aan te moedigen als stimulans voor vernieuwend ondernemen in Nederland. De Stichting stelt zich ten doel dit talent zichtbaar te maken voor een breder publiek, het tot voorbeeld te stellen en anderen te motiveren. Daartoe biedt de Stichting Young Captain Nederland een platform aan deze uitzonderlijk getalenteerde business leiders, dat toegang geeft tot een relevant politiek, maatschappelijk en economisch veld.

Vorige winnaars van de Young Captain Award waren: Olaf Sleijpen (APG Group), Conrad Keijzer (Akzo Nobel), Dimitri de Vreeze (DSM).
X
12 oktober 2009
Finalisten 2009 presenteren zichzelf
De jury van de Young Captain Award 2009 heeft na een gedegen selectieprocedure drie finalisten gekozen. Het zijn Bart Schlatmann (ING), Véronique Pauwels (Bain & Company) en David Knibbe (Nationale Nederlanden). Op bijgaand fimplje stellen zij zich voor.
X
YBC roept op tot nieuw leiderschap afbeelding 1
04 juni 2009
YBC roept op tot nieuw leiderschap
Deelnemers aan de Young Bilderberg Conferentie 2009 roepen in een slotverklaring op tot nieuw leiderschap.
Onder het motto ‘Laat de nieuwe leider opstaan!’ willen zij zelf het komende jaar voorstellen doen voor de manier waarop dat leiderschap vorm moet krijgen. De tekst van de slotverklaring luidt als volgt:

4 juni 2009

SLOTVERKLARING

De Young Bilderberg Conferentie is een besloten platform voor de komende generatie zakelijk leiders. In een unieke bijeenkomst in het Koetshuis van Nyenrode Business Universiteit hebben een kleine 80 talentvolle en toekomstgerichte managers vandaag hun ervaringen, visie en inspanningen gebundeld om vernieuwend leiderschap te bevorderen. Onder de titel ‘Laat de nieuwe leider opstaan’ is concreet invulling geven aan termen als ‘accountability’, ‘liability’ en ‘responsibility’ van de nieuwe leider.

Als resultaat van de Young Bilderberg Conferentie 2009 zijn de navolgende aanbevelingen geformuleerd. In de hoop dat zij aanknopingspunten zien om deze aanbevelingen verder uit te dragen, is deze Slotverklaring met genoegen overhandigd aan Dr. Alexander Rinnooy Kan, in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Sociaal Economische Raad en hooggewaardeerde gast van de Conferentie, en Prof. Dr. Bert de Groot Rector Magnificus en Dean van Nyenrode Business Universiteit.

1: In plaats van het huidige jaarverslag, jaarrekening en social jaarverslag, moeten organisaties verplicht worden gesteld een stakeholdersjaarverslag op te leveren. Naast een verantwoording over de afgelopen periode, moet dit verslag ook niet-financiele aspecten belichten (diversiteit, duurzaamheid, risicomanagement en integriteit) en vooral ook een blik vooruit werpen. Dit stakeholdersjaarverslag moet onderdeel vormen van een aangescherpte corporate governance code en uiteindelijk ook de administratieve rompslomp voor organisaties verminderen, doordat het verschillende verslagleggingen integreert en de transparantie verhogen doordat het een totaalbeeld biedt.

2: Om ervoor te zorgen dat toekomstige leiders opereren en beslissingen vanuit een breder referentiekader dienen er (verplichte) uitwisselingsprogramma’s te worden opgezet tussen organisaties en hun stakeholders voor high potentials (30-35 jaar). Het kan daarbij gaan om uitwisselingen tussen het bedrijfsleven onder meer de overheid, NGO’s en de media. De uitwisselingstermijn moet gesteld worden op minimaal 1 jaar. Om deze uitwisselingen te stimuleren zijn fiscale prikkels nodig.

3: Er is behoefte aan een code voor goed leiderschap, om het vertrouwen in Nederlands Leiderschap van binnenuit en van buitenaf te vergroten. De Young Bilderberg Conferentie stelt zichzelf ten doel hiervoor een Handvest te ontwikkelen, dat ook als basis kan dienen voor onderwijs gericht op jonge leiders. De Conferentie ziet hierin een rol weggelegd voor zowel de SER als Nyenrode Business University, om het draagvlak te vergroten.

Namens alle deelnemers van de Young Bilderberg Conferentie 2009
Olaf Sleijpen (Young Captain 2008)
X
Olaf Sleijpen Captain 2008 afbeelding 1
19 november 2008
Olaf Sleijpen Captain 2008
Olaf Sleijpen (APG) wint Young Captain Award 2008.

Dr. Olaf Sleijpen van APG Groep is verkozen tot Young Captain 2008. Dit maakte juryvoorzitter staatsecretaris Frank Heemskerk gisteren bekend tijdens een feestelijk diner op Paleis ‘t Loo. De winnaar van 2007,
Conrad Keijzer (AkzoNobel) draagt de titel daarmee aan Sleijpen over. Met de jaarlijkse toekenning van de Young Captain Award biedt de Stichting Young Captain Nederland een platform aan de aankomende generatie decision makers van het toonaangevende bedrijfsleven in Nederland.

Sleijpen (38) is werkzaam bij APG Groep NV als directeur Institutional Clients. Tevens is hij lid van de Directieraad van Cordares NV. Hij werd door juryvoorzitter en staatsecretaris Frank Heemskerk geprezen om zijn buitengewone kennis en kunde
van de Nederlandse en internationale economie. Bovendien heeft Sleijpen een uiterst heldere en goed onderbouwde lange termijn visie t.a.v. de financiële sector als ook het bedrijfsleven en stelt: “Deze crisis is een kans voor de financiële sector om back to basics te gaan”. Hij onderstreept het belang van de open economie die ons land kenmerkt en pleit dit in het huidige tijdsgewricht vooral te behouden.

Sleijpen, tevens hoogleraar European Economic Policy aan de Universiteit Maastricht, behoorde samen met Alexandra van Huffelen (Essent) en Frank Swinkels (Bavaria) tot de genomineerden. De prijs voor de Young Captain 2008 bestaat uit een op maat gemaakt netwerk‐ en opleidingsprogramma. Tijdens de uitreiking, waarbij zo’n 150 mensen uit de top van het Nederlands bedrijfsleven aanwezig waren, sprak naast staatsecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk ook Prins Maurits over leiderschap in Nederland.

Sleijpen is in zijn huidige functie onder meer verantwoordelijk voor de relaties met institutionele klanten van APG Groep, zowel op het gebied van pensioenbeheer als vermogensbeheer en de internationale activiteiten van de APG groep. Voordat hij bij ABP werkte, heeft hij verschillende functies vervuld bij De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank (ECB), waaronder adviseur van de president van de ECB. In 2004 trad hij in dienst bij Stichting Pensioenfonds ABP.

De Young Captain Award wordt uitgereikt door de Stichting Young Captain Nederland. Deze stichting beoogt zakelijk top‐talent te erkennen en aan te moedigen als stimulans voor vernieuwend ondernemen in Nederland. De Stichting stelt zich ten doel dit talent zichtbaar te maken voor een breder publiek, het tot voorbeeld te stellen en anderen te motiveren. Daartoe biedt de Stichting Young Captain Nederland een platform aan deze uitzonderlijk getalenteerde business leiders, dat
toegang geeft tot een relevant politiek, maatschappelijk en economisch veld.
X
Finalisten 2008 bekendgemaakt afbeelding 1
Finalisten 2008 bekendgemaakt thumbnail 1
Finalisten 2008 bekendgemaakt thumbnail 2
Finalisten 2008 bekendgemaakt thumbnail 3
13 november 2008
Finalisten 2008 bekendgemaakt
In de aanloop naar de verkiezing van de Young Captain Award 2008 zijn de drie genomineerden bekendgemaakt. Frank Swinkels (Bavaria), Alexandra van Huffelen (Essent) en Olaf Sleijpen (APG Groep) zijn de kandidaten die op 19 november strijden om de titel ‘Young Captain 2008’. Young
Captain 2007 Conrad Keijzer, General Manager SBU Automotive Plastic Coatings Akzo Nobel, zal na een inspirerend jaar het stokje overdragen.

De drie genomineerden hebben allen een sterke visie op de toekomst van de B.V. Nederland en op de toekomst van hun vakgebied. Frank Swinkels (37) is CFO bij Bavaria en verantwoordelijk voor de export‐afdeling van het familiebedrijf.
Alexandra van Huffelen (40) is directeur van New Energy Essent en van Deutsche Essent. Olaf Sleijpen (38) is directeur Institutional Clients APG Groep NV en lid van de
Directieraad van Cordares.

De winnaar van de Young Captain Award 2008 wordt op 19 november a.s. bekend gemaakt. Juryvoorzitter Frank Heemskerk, Staatssecretaris van Economische Zaken, zal tijdens een besloten feestelijke uitreiking op Paleis ’t Loo de Award, bestaande uit
een beeltenis en een Jaarprogramma, overhandigen.

Met de jaarlijkse toekenning van de Young Captain Award brengt Stichting YCN de aankomende generatie decision takers van het toonaangevende Nederlandse bedrijfsleven in een vroege fase van hun carrière onder publieke aandacht. De winnaars zijn nog onbekende uitzonderlijk getalenteerde zakelijk leiders: de Captains of Industry van morgen. Zij onderscheiden zich door de invloed die zij nu al hebben op de eigen onderneming, zijn innovatief in hun leiderschap en tonen lef. Zij zijn het
die straks hét verschil maken waar het gaat om de positie van ondernemend Nederland in Europa en daarbuiten.
loading
2017
2016
20 juni 2016
Corinne Vigreux treedt toe tot jury Young Captain
Corinne Vigreux, medeoprichter van TomTom en managing director van de consumer business, is toegetreden tot de jury van de Young Captain Award 2016.Vigreux (...
Corinne Vigreux treedt toe tot jury Young Captain
26 mei 2016
MEEDOEN aan de Young Captain Award: een unieke reis!
Meedoen aan een verkiezing gaat vaak hand in hand met willen winnen. Maar er is meer dan winnen alleen. De reis er naar toe is vaak net zo interessant. Dit g...
MEEDOEN aan de Young Captain Award: een unieke reis!
2016
2015
17 november 2015
Young Captain luidt beursgong
Aukje Doornbos, Senior Advisor van de CEO bij Royal DSM is de winnaar van de Young Captain Award 2015 en luidt de gong op Beursplein 5. Voor het eerst in de...
Young Captain luidt beursgong
15 september 2015
Verkiezing Young Captain 2015 voor de 11e keer op rij.
De Young Captain Award wil een bijzonder soort leiderschapstalent zichtbaar maken.In de afgelopen 10 jaar is de prijs uitgegroeid tot een blauwdruk van een n...
Verkiezing Young Captain 2015 voor de 11e keer op rij.
15 september 2015
Young Captain Award 2015
De Young Captain Award verhuist naar Rotterdam. Na bijna 10 jaar de Award te hebben uitgereikt in het majestueuse Paleis het Loo te Apeldoorn, verhuist de Aw...
Young Captain Award 2015
2015
2014
03 december 2014
10 Jaar Young Captain Award
De Young Captain Award, de prijs voor toekomstige leiders van de BV Nederland, bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd! In het jubileum boek “Nieuwe Leiders van...
10 Jaar Young Captain Award
19 november 2014
MT over Young Captain Kodden.
Managementtalent Berndt Kodden: 'buitenlandervaring maakt je nederig' Eerst luisteren en dan de lijn uitzetten, dat is de managementopvatting van Berndt K...
MT over Young Captain Kodden.
18 november 2014
Winnaar Young Captain Award 2014
Top manager Royal FrieslandCampina verkozen tot Young Captain 2014. Meest getalenteerde leiders Nederlandse bedrijfsleven geëerd tijdens jubileum editie awa...
Winnaar Young Captain Award 2014
09 juli 2014
Young Captain Award bestaat 10 jaar! Aanmelden kandidaten nu open!
Op 17 november a.s. wordt de Award voor de 10e keer op rij uitgereikt. Minister Henk Kamp maakt die avond in Paleis het Loo de winnaar bekend en reikt de Awa...
Young Captain Award bestaat 10 jaar! Aanmelden kandidaten nu open!
2014
2013
19 november 2013
Winnaar Young Captain Award 2013
Minister Kamp maakte gisteravond in Paleis het Loo bekend wie Young Captain 2013 is geworden. In zijn rol als jury voorzitter riep hij uit Annemarieke de Haa...
Winnaar Young Captain Award 2013
18 september 2013
Young Bilderberg Conferentie 2014
De Conferentie 3 sept jl was een groot succes. De kerngroep Bilderbergers die deze conferentie hebben voorbereid, lopen zich al weer warm om de volgende bije...
Young Bilderberg Conferentie 2014
18 september 2013
Jury Young Captain Award - nieuwe leden
De jury voor de Young Captain Award is in haar samenstelling gewijzigd. Mevrouw Annemiek Fentener van Vlissingen (SHV) heeft afscheid genomen. Mevrouw Marjan...
Jury Young Captain Award - nieuwe leden
18 september 2013
Young Bilderberg Conference: De Wereld Verdient Meer! De rol van Nederlands Leiderschap
De Conferentie 2013 genoot grote belangstelling. Meer dan 100 deelnemers participeren en lieten zich inspireren door briljante sprekers Gunther Pauli en Thom...
Young Bilderberg Conference: De Wereld Verdient Meer! De rol van Nederlands Leiderschap
02 maart 2013
Prof.dr.Bert De Groot, jurylid YoungCaptain houdt oratie
Vrijdag 1 maart jl heeft ons gewaardeerd jurylid Prof.dr.Bert de Groot zijn inaugurale rede uitgesproken in de aula van de Erasmus Universiteit te Rotterdam....
Prof.dr.Bert De Groot, jurylid YoungCaptain houdt oratie
26 februari 2013
Young Bilderberg Conferentie 2013, 3 september
Op 3 september komen Young Bilderbergers weer bijeen in het Koetshuis van Business Universiteit Nyenrode. Voorbereidingen voor de conferentie zijn in volle g...
Young Bilderberg Conferentie 2013, 3 september
2013
2012
20 november 2012
Captain 2012 sluit beurs
Net als zijn voorgangers luidde de nieuwe Young Captain daags na zijn verkiezing de gong op Beursplein 5. In aanwezigheid van twee bestuursleden van de Stich...
Captain 2012 sluit beurs
19 november 2012
Bekendmaking en uitreiking van de Young Captain 2012
OP 19 november maakte oud minister van Financien bekend wie door de jury tot Young Captain 2012 is verkozen. In een bomvolle dinerzaal van Paleis het Loo is...
Bekendmaking en uitreiking van de Young Captain 2012
01 november 2012
Roy Jakobs kijkt terug
De Young Captain van 2011, Roy Jakobs, kijkt terug op zijn jaar als Young Captain.
Roy Jakobs kijkt terug
10 oktober 2012
Jan Kees de Jager zal Award uitreiken
Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager reikt op 19 november de Young Captain Award uit. Hij vervangt zijn collega van Economische Zaken Maxim...
Jan Kees de Jager zal Award uitreiken
24 augustus 2012
Veel belangstelling Young Bilderberg Conferentie
De Young Bliderberg Conferentie 2012, op 10 september in Kasteel Nyenrode, trekt meer belangstelling dan in voorgaande jaren. Direct na het versturen van de...
Veel belangstelling Young Bilderberg Conferentie
01 augustus 2012
Eva Jinek presenteert uitreiking Award
De bekende journaliste en televisiepresentatrice Eva Jinek presenteert de uitreiking van de Young Captain Award 2012 op 19 november. Traditigetrouw gebeurt d...
Eva Jinek presenteert uitreiking Award
09 juli 2012
Uitnodigingen YBC verstuurd
De uitnodigingen voor de Young Bilderberg Conferentie 2012, op 10 september in Kasteel Nyenrode, zijn verstuurd. De Stichting Young Captain Nederland organis...
Uitnodigingen YBC verstuurd
2012
2011
23 november 2011
Captain 2011 opent beurs
Met het luiden van de gong op de Amsterdamse Effectenbeurs opende Roy Jakobs (Philips), Young Captain van 2011, vandaag de beurshandel. Het luiden van de gon...
Captain 2011 opent beurs
16 oktober 2011
Finalisten 2011 bekendgemaakt
Amsterdam, 17 oktober 2011 - In de aanloop naar de verkiezing van de Young Captain 2011 maakt de jury onder leiding van minister Maxime Verhagen de drie fina...
Finalisten 2011 bekendgemaakt
15 november 2010
Jury kiest finalisten 2010
Dit zijn de Nederlandse CEO’s van de toekomst. Drie jonge managers dingen mee om de titel meest talentvolle leider van Nederland. Deze Young Captain Award wo...
Jury kiest finalisten 2010
2010
2009
19 november 2009
Véronique Pauwels Captain van 2009
Ir. Véronique Pauwels-van Doorne van Bain & Company is benoemd tot Young Captain 2009. De jury onder leiding van staatssecretaris Frank Heemskerk verkoos Vér...
Véronique Pauwels Captain van 2009
04 juni 2009
YBC roept op tot nieuw leiderschap
Deelnemers aan de Young Bilderberg Conferentie 2009 roepen in een slotverklaring op tot nieuw leiderschap. Onder het motto ‘Laat de nieuwe leider opstaan!’...
YBC roept op tot nieuw leiderschap
13 november 2008
Finalisten 2008 bekendgemaakt
In de aanloop naar de verkiezing van de Young Captain Award 2008 zijn de drie genomineerden bekendgemaakt. Frank Swinkels (Bavaria), Alexandra van Huffelen (...
Finalisten 2008 bekendgemaakt
07 juni 2016
Young Captain winnaars: van managers wordt iets anders verwacht; Geen geloof in Bokito stijl
TELEGRAAF-Carriere Rotterdam:04-06-16 • De nieuwe generatie topmanagers is merkbaar anders dan de vorige. Wie de credo's van de elf winnaars van de presti...
Young Captain winnaars: van managers wordt iets anders verwacht; Geen geloof in Bokito stijl
24 mei 2016
WIE WORDT YOUNG CAPTAIN 2016? Meld een kandidaat aan: http://www.youngcaptainaward.nl/nomineer.php
De 12e editie van de Young Captain Award is van start gegaan: wie wordt de Young Captain 2016. Wie volgt Aukje Doornbos, DSM, en in haar huidige rol senior a...
WIE WORDT YOUNG CAPTAIN 2016? Meld een kandidaat aan: http://www.youngcaptainaward.nl/nomineer.php
22 oktober 2015
Online Special Telegraaf inzake Young Captain Award
Sinds vandaag kunt u alles lezen over de Young Captain Award 2015 op de online Special van de Telegraaf op desktop en via de Telegraaf tablet app,met onder m...
Online Special Telegraaf inzake Young Captain Award
15 september 2015
Young Bilderberg Conferentie 2016
Save the Date: Young Bilderberg Conferentie 2016 7 september 2016 in het Koetshuis van Nyenrode Business Universiteit te Breukelen! Wil je meedenken over op...
Young Bilderberg Conferentie 2016
15 september 2015
Young Bilderberg Conferentie 2015 en het thema Transitie
Boeiende gastsprekers, een volle zaal, volop interactie met de deelnemers waren de succesfactoren voor een 10e Conferentie 03-09 j.l. Ruim 100 zakelijk leide...
Young Bilderberg Conferentie 2015 en het thema Transitie
19 november 2014
Young Captain met ambitie
Telegraaf. Twee managers maakten bij de uitreiking van de prestigieuze Young Captain Award in de prachtige balzaal van paleis Het Loo in Apeldoorn vooral...
Young Captain met ambitie
19 november 2014
De managementaanpak van Marc Bolland (Marks & Spencer)
MT - Managament Team Ex-Heineken's Marc Bolland werkt al 8 jaar aan de top in Engeland. Hoe probeert hij met Marks & Spencer het verschil te maken? Wer...
De managementaanpak van Marc Bolland (Marks & Spencer)
29 oktober 2014
Finalisten 2014 bekendgemaakt
Top managers van NS, Royal FrieslandCampina en NN Group, finalisten Young Captain Award 2014. De jury van de Young Captain Award onder leiding van de Min...
Finalisten 2014 bekendgemaakt
09 juli 2014
Young Bilderberg Conferentie 2014
De Wereld verdient meer, maar krijgt het alleen niet! Of toch wel...? Dit is de titel van de Young Bilderberg Conferentie 2014 op 9 september, 13.30 - 19.00...
Young Bilderberg Conferentie 2014
19 november 2013
Young Captain 2013 luidt gong te Beursplein 5
Annemarieke de Haan, Vice President Marketing Refreshment en Home & Personal Care bij Unilever, is de winnaar van de Young Captain Award 2013, de jaarlijkse...
Young Captain 2013 luidt gong te Beursplein 5
18 september 2013
Young Captain Award 2013 - uitreiking
Maandag 18 november a.s. zal Minister Henk Kamp in het ons vertrouwde Paleis het Loo bekendmaken wie de Young Captain 2013 zal zijn. De feestelijke avond in...
Young Captain Award 2013 - uitreiking
18 september 2013
Young Captain Award 2013
Wie wordt de Yong Captain 2013? Hein Schumacher, Young Captain 2012, zal 18 november a.s. zijn titel overdragen aan de Captain 2013. Minister Henk Kamp zal o...
Young Captain Award 2013
19 april 2013
Young Captain Hein Schumacher geeft MasterClass aan Johan Cruijff Institute
Evenals zijn voorgangers, Pim Berendsen en Roy Jakobs, heeft ook Hein Schumacher een masterclass gegeven aan studenten van het Johan Cruijff Institute. Het g...
Young Captain Hein Schumacher geeft MasterClass aan Johan Cruijff Institute
26 februari 2013
Kopgroep Young Bilderbergers 20 maart bijeen
Een klein comite Young Bilderbergers komt 20 mrt bijeen om de agenda te bepalen voor de komende Young Bilderberg Conferentie van 3 september. Het klein com...
Kopgroep Young Bilderbergers 20 maart bijeen
26 februari 2013
Minister Kamp & Young Captain 2013
Minister Henk Kamp van Economische Zaken zal op maandag 18 november a.s. de Young Captain 2013 bekend maken. De Minister doet dit in zijn rol als voorzitter...
Minister Kamp & Young Captain 2013
20 november 2012
Topmanager Heinz wint Award 2012
Hein Schumacher, President Greater China bij HJ Heinz Company (Heinz) is de winnaar van de Young Captain Award 2012, de jaarlijkse erkenning voor de meest ge...
Topmanager Heinz wint Award 2012
02 november 2012
De Telegraaf: Talent met hart op de juiste plaats
"Ze zijn de zakelijke leiders van de toekomst", schrijft de Telegraaf vandaag over de finalisten. "Jong, talentvol en met het hart op de juiste plaats. Wie e...
De Telegraaf: Talent met hart op de juiste plaats
31 oktober 2012
Jury YCA 2012 kiest drie finalisten
De jury van de Young Captain Award 2012 heeft na een zorgvuldige selectie drie finalisten gekozen. - Berte Simons (30) leidt de Unit Mining and Hea...
Jury YCA 2012 kiest drie finalisten
09 oktober 2012
Verslag YBC gepubliceerd
"Neem geen genoegen met een vrijblijvende relatie met aandeelhouders", was een van de adviezen van Harlan Zimmerman van de Britse 'activist investor' Cevian...
Verslag YBC gepubliceerd
14 augustus 2012
Eerste nominaties 2012 zijn binnen
De eerste veelbelovende nominaties voor de Young Captain Award 2012 zijn binnen. De jury wacht de uitdagende taak uiteindelijk drie finalisten te kiezen. Net...
Eerste nominaties 2012 zijn binnen
25 juli 2012
Aanmelding Award 2012 geopend
Met het openen van de aanmelding van kandidaten voor de Young Captain Award, is de verkiezing van 2012 van start gegaan. De voorzitter van de jury, demission...
Aanmelding Award 2012 geopend
01 juli 2012
Verhagen opnieuw juryvoorzitter
Demissionair Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen heeft toegezegd ook dit jaar de jury van de Young Captain Award te zulle...
Verhagen opnieuw juryvoorzitter
22 november 2011
Topmanager Philips Captain 2011
Roy Jakobs, Chief Marketing Officer Lighting bij Royal Philips Electronics, is de winnaar van de Young Captain Award 2011, de jaarlijkse erkenning voor de me...
Topmanager Philips Captain 2011
2011
2010
17 november 2010
Pim Berendsen Captain 2010
Drs. Pim Berendsen van TNT Post is verkozen tot Young Captain 2010. Dit is gisteravond bekendgemaakt tijdens het traditionale finalistendiner op Paleis ‘t Lo...
Pim Berendsen Captain 2010
03 juni 2010
Rinnooy Kan prijst Handvest YBC
‘Urgent en essentieel’, noemde SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan de inhoud van het Handvest Nieuw Leiderschap. Op 3 juni werd het hem aangeboden door Olaf...
Rinnooy Kan prijst Handvest YBC
12 oktober 2009
Finalisten 2009 presenteren zichzelf
De jury van de Young Captain Award 2009 heeft na een gedegen selectieprocedure drie finalisten gekozen. Het zijn Bart Schlatmann (ING), Véronique Pauwels (Ba...
Finalisten 2009 presenteren zichzelf
2009
2008
19 november 2008
Olaf Sleijpen Captain 2008
Olaf Sleijpen (APG) wint Young Captain Award 2008. Dr. Olaf Sleijpen van APG Groep is verkozen tot Young Captain 2008. Dit maakte juryvoorzitter staatsec...
Olaf Sleijpen Captain 2008
              Vooruit
Achteruit              
Young Captain AwardYoung Bilderberg Conferentie
haakje Op deze pagina kunt u wandelen door de historie van de Young Captain Award. Door naar links of rechts te scrollen met behulp van de pijlen kunt u markante gebeurtenissen en terugvinden en achtergrondinformatie raadplegen. Zo vindt u er onder meer portretten van vroegere finalisten, persberichten over de uitreiking van de Award, juryrapporten en belangrijke data in verleden en toekomst. .